Hlavní obsah

Podniky, které podporují zdraví zaměstnanců

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od oblasti ochrany zdraví při práci, která je upravena českou legislativou, neexistují pro podporu zdraví na pracovišti žádné právní nároky. Proto program a zároveň soutěž Podnik podporující zdraví oceňuje podniky, které se dobrovolně intenzivně snaží pečovat o zdraví zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Pohybová aktivita zlepšuje fyzickou i duševní pohodu.

Článek

Program, který zahrnuje zejména zajištění možnosti zdravého stravování na pracovišti, podporu fyzické aktivity zaměstnanců či protikuřáckých a antistresových aktivit i stejnojmennou soutěž organizuje Státní zdravotní ústav v Praze pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR.

Vitaminy nestačí

„Zdravé prostředí na našem pracovišti nespočívá pouze v zaměstnaneckých benefitech typu vitaminových produktů či možnosti čerpat volno ze zdravotních a sociálních důvodů (tři dny neplaceného omluveného volna s úhradou zdravotního pojištění zaměstnavatelem), ale například i v nabídce zajímavých vzdělávacích aktivit,” připomíná Ivana Hanáková Kosourová, z Krajského úřadu Kraje Vysočina, který tento titul obhájil už potřetí.

Nedostatek pohybu je častou příčinou úmrtí

Význam fyzické aktivity je nezpochybnitelný. Kromě toho, že pomáhá udržet stabilní hmotnost, zlepšuje fyzickou i duševní pohodu, také redukuje riziko vysokého tlaku, ale i stres, depresi a osamělost. Snižuje rovněž výskyt některých druhů nádorů a onemocnění srdce a zlepšuje stav kostí, kloubů, svalů i celkovou výkonnost. Právě nedostatek pohybu je v Evropě příčinou téměř 600 000 úmrtí ročně, což je zhruba 6 % z celkového počtu úmrtí.

Platnost titulu tři roky

Od roku 2007 jsou soutěžící podniky rozděleny do dvou kategorií: velké podniky (s více než 250 zaměstnanci) a malé a střední podniky (s méně než 250 pracovníky). Všem podnikům, které dosáhnou stanoveného bodového limitu, náleží titul Podnik podporující zdraví s platností na tři roky.

Podle počtu dosažených bodů získají společnosti titul Podnik podporující zdraví prvního až třetího stupně, přičemž třetí stupeň je nejvyšší. Od vyhlášení prvního ročníku soutěže v roce 2005 získalo titul Podnik podporující zdraví 59 podniků a organizací v České republice. Právo i nadále užívat titul Podnik podporující zdraví letos obhajovaly i společnosti, které jej obdržely už v roce 2005 (1. ročník soutěže) a úspěšně titul obhájily i v roce 2008 a v roce 2011.

V kategorii Velké podniky získaly za rok 2014 ocenění 3. stupně:

AGC Flat Glass Czech, a. s.
ExxonMobil BSC Czechia, spol. s r. o., Praha 3
Kraj Vysočina, Jihlava
Linet, spol. s r. o., Slaný
Pražská energetika, a. s.
Siemens, spol. s r. o., odštěpný závod Elektromotory Frenštát, Frenštát pod Radhoštěm
Siemens, spol. s r. o., odštěpný závod Elektromotory Mohelnice, Mohelnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám