Hlavní obsah

Podnikatelé mohou využít zahraniční pomoc

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak a kde úspěšně čerpat dotace a jak může mezinárodní spolupráce pomoci podnikání? To byla hlavní témata nedávného setkání podnikatelů Středočeského kraje s odborníky v Berouně.

Foto: archiv firmaroku.cz

Setkání podnikatelů Středočeského kraje s odborníky proběhlo nedávno v Berouně.

Článek

Regionální setkání podnikatelů s odborníky mají za cíl věcně podpořit rozvoj českého podnikání a probíhají v rámci jedenáctého ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2016 a Česká spořitelna Živnostník roku 2016.

Zapojit se do mezinárodní sítě

Jednou z příležitostí, která se českým podnikatelům nabízí, je využití služeb Enterprise Europe Network, což je mezinárodní síť podporující konkurenceschopnost a rozvoj podniků, zejména malých a středních firem.

Ze širokého spektra služeb, jež síť poskytuje, je nejdůležitější poradenství v oblasti inovací a rozvoje firem a vyhledávání vhodných zahraničních partnerů pro technologickou, obchodní a výzkumnou činnost. Všechny služby jsou nabízeny bezplatně, a to včetně analýzy inovačního managementu, která vedení firem poskytne nezávislý pohled na chod jejich firmy.

V Česku kontakt přes Technologické centrum

„Síť je tvořena 600 partnerskými organizacemi, v nichž celkem více než 3000 odborníků na technologie a rozvoj podnikání poskytuje služby firmám v 63 zemích světa. V České republice jsou služby sítě zajišťovány konsorciem šesti partnerů koordinovaným Technologickým centrem AV ČR,“ vysvětluje Petr Hladík z Technologického centra Akademie věd ČR.

Zahraniční dotace na odborné vzdělávání

Další příležitostí je využití zahraničních dotací na zvyšování kvalifikace. Součástí balíčku evropských dotací na podporu vzdělávání zaměstnanců je mimo jiné možnost 85% čerpání dotace na odborné vzdělávání, výuku jazyků a v odůvodněných případech se mohou dotace vztahovat i na tzv. měkké dovednosti.

Šance pro všechny

„Přihlásit se do programového období lze od 1. června a tím, že se mohou do programu hlásit malé, střední i velké firmy, se dveře otevírají opravdu úplně všem,“ uvedl odborník na dotace ze společnosti Everesta Jan Janatka.

Dotace na vzdělávání podle jeho slov obsahují velké množství rozdílných balíčků, ať už jde o informační technologie, měkké dovednosti, či odborné činnosti a mohou se tak stát účinnou cestou ke zvyšování kvalifikace pracovní síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám