Hlavní obsah

Podíl pracujících lidí starších 50 let roste

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2014 tvořili lidé nad 50 let z celkového počtu osob podpořených v rámci nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) podíl 23,2 procenta, loni stoupl na 26,3. Loni kupříkladu Úřad práce ČR do regionálních projektů zařadil přes osm stovek uchazečů o zaměstnání z této cílové skupiny. V rámci APZ navíc podpořil téměř 21 tisíc uchazečů nad 50 let.

Foto: ÚP ČR

Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR

Článek

Lidé nad 50 let jsou nedílnou součástí celkového pracovního trhu, v budoucnu mají patřit mezi klíčové hráče. Přesto jejich zaměstnávání stále brání předsudky a obavy, že se starší ročníky hůře učí novým věcem a adaptují se na změny, jsou pomalejší a nezvládnou udržet krok s technologickým vývojem.

Přitom jde často o lidi, kteří mají bohaté životní a profesní zkušenosti, mají odrostlé děti, a tudíž mohou věnovat své práci mnohem více času. Pokud jim zaměstnavatel dá šanci, může tak získat loajálního zaměstnance, jak připomíná Úřad práce.

„Mnohdy zbytečné obavy se snažíme u zaměstnavatelů prolomit. Například v rámci monitorovacích návštěv, kdy je naši zaměstnanci kontaktují a představují jim široké portfolio služeb, které jim náš úřad může nabídnout, včetně regionálních individuálních projektů spolufinancovaných z evropských peněz. Jejich cílem je komplexně řešit situaci této skupiny uchazečů a udržet je co nejvíce aktivní,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„V rámci celé republiky běží hned několik projektů: Začínáme po 50 ve Středočeském kraji II., Aktivní v padesáti v Královéhradeckém kraji, Jdi dál! 50 v Moravskoslezském kraji, Šance pro padesátníky v Plzeňském kraji, 50 PLUS v Jihomoravském kraji nebo Využij pracovní příležitost v Karlovarském kraji.”

Uchazeče vyšších věkových kategorií demotivují časté neúspěchy při výběrových řízeních. Zčásti se na tom ale podílí sami. Nevěří si. Přitom právě oni mohou vnést do firmy tolik potřebné zkušenosti a zodpovědnost.
Kateřina Sadílková, generální ředitelka ÚP ČR

Jen v průběhu loňského roku, kdy ÚP ČR spustil jejich realizaci, zařadil do projektů 826 uchazečů z cílové skupiny. Už 51 z nich získalo díky tomu nějaký druh kvalifikace jako osvědčení o znalosti v oblasti finanční gramotnosti či pracovního práva.

Dále 230 osob absolvovalo skupinové poradenství, 53 účastníků ukončilo některý z rekvalifikačních kurzů, 353 uchazečů získalo zaměstnání v rámci společensky účelných pracovních míst (SÚPM) a pět lidí pak krátkodobé pracovní uplatnění na VPP.

Kumulace handicapů

Zaměstnávání osob v předdůchodovém věku podporuje úřad i prostřednictvím klasických nástrojů APZ. Jedná se o rekvalifikace, podporu veřejně prospěšných prací, individuální poradenství nebo příspěvky na zřízení či vyhrazení SÚPM.

Překážkou však mohou být zdravotní omezení. Výsledkem je pak kumulace několika handicapů, a tím pádem mnohem nižší šance na získání zaměstnání.

„Uchazeče vyšších věkových kategorií demotivují také časté neúspěchy při výběrových řízeních. Zčásti se na tomto vnímání ale podílí sami. Trpí pocity méněcennosti, nevěří si. Přitom právě oni mohou vnést do firmy tolik potřebné zkušenosti, zodpovědnost, loajalitu a ve spojení s mladšími kolegy vytvořit velmi výkonný pracovní tým, a to napříč oborovým spektrem,“ shrnula Sadílková.

Mezi nejčastější překážky na cestě k získání zaměstnání patří nedostatečná znalost cizích jazyků a ovládání počítačové techniky. Na druhou stranu ale jsou tito uchazeči zodpovědní, velmi dobře spolupracují a mají reálné požadavky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám