Hlavní obsah

Úřad práce loni poskytl přes 5 miliard korun na zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během roku 2016 podpořil Úřad práce ČR v rámci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti 7914 osob se zdravotním postižením (OZP). Na podporu jejich zaměstnanosti poskytl více než 5 miliard korun. Rok předtím to bylo 4,38 miliardy, v roce 2014 šlo o částku 4,1 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrála Úřadu práce ČR - ilustrační foto

Článek

Ke konci loňského prosince tvořily osoby se zdravotním postižením 14,3 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání.

V evidenci ÚP ČR jich bylo 54 555, zaměstnavatelé pro ně nabízeli prostřednictvím úřadu 11 331 volných pracovních míst (VPM).

Největší šance měli v Praze

Nejvíce šancí na získání práce měli lidé se zdravotním postižením v Praze (1603 VPM), v Jihomoravském (1238 VPM) a Moravskoslezském (1226 VPM) kraji.

Nejčastěji se jednalo o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníkům, šičkám či operátorům call center.

Podpora zaměstnávání OZP se děje například prostřednictvím příspěvků na zřízení chráněného pracovního místa (CHPM) a následně na úhradu nákladů spojených s jeho provozem.

Cesta společenské odpovědnosti i předsudky

„I když se situace v ČR zlepšuje a řada zaměstnavatelů se rozhodla vydat se cestou společenské odpovědnosti, stále ještě mezi některými převládají předsudky a s nimi spojené obavy, které jim brání v přijetí zaměstnance se zdravotním postižením. Přitom často stačí jen vhodně upravit pracovní prostředí, zařazení nebo pracovní dobu,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zaměstnavatelé tak mohou získat spolehlivého zaměstnance, jehož pracovní výkon bude srovnatelný s tím, jaký odvádí jeho „zdravý“ kolega.

Zřízení CHPM má podmínku

Při rozhodování o přiznání příspěvku na zřízení CHPM bere ÚP ČR v potaz celkovou situaci na trhu práce v daném regionu. Ke konci prosince 2016 finančně podpořil v rámci chráněných pracovních míst 1803 OZP, z toho jich 54 vykonává samostatně výdělečnou činnost.

Nejčastěji se jednalo o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v osobních a úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníkům, šičkám či operátorům call center.

Celkem 187 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM. Za celý uplynulý rok takto podpořil zmíněných téměř 8 tisíc OZP.

Příspěvek na zřízení CHPM je určen na pořízení potřebného vybavení zřizovaného pracovního místa. Podmínkou je, že na takovém místě musí minimálně tři roky pracovat OZP.

Pracovní rehabilitace

Jak informuje tisková mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková, v uplatnění na trhu práce pomáhá lidem se zdravotním postižením také pracovní rehabilitace. Jde o proces, který umožňuje osobám se zdravotním postižením udržet si stávající zaměstnání a připravit se na povolání či pracovní činnosti, které jsou pro ně vhodné.

Zahrnuje poradenskou činnost, přípravu na budoucí povolání, přípravu k práci, specializované rekvalifikační kurzy, zprostředkování zaměstnání, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání, vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání a pro výkon jiné výdělečné činnosti.

Během loňského roku takto uzavřel ÚP ČR společně s osobami se zdravotním postižením celkem 325 Individuálních plánů pracovní rehabilitace OZP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám