Hlavní obsah

Plzeňský veletrh potvrdil poptávku po pracovní síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Velmi nízká nezaměstnanost v Plzeňském kraji přilákala ve čtvrtek do Plzně rekordní počet firem na největší regionální veletrh práce Klíč k příležitostem. Přes 40 zaměstnavatelů, více než loni, lákalo na široké spektrum benefitů, vyšší mzdy, bezplatnou dopravu, ale i na moderní technologie. Lidé si mohli vybrat přes tisíc pozic, uvedla Jana Brabcová z firmy Grafia, která bezplatnou akci pořádá. Již loni na ni přišly tři tisíce lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Rozšiřuje se nabídka pozic. Nejde jen o místa pro nekvalifikované pracovníky a o brigády, ale letos hodně také pro specialisty a vysoce kvalifikované zaměstnance,” řekla Brabcová. Přibývá také lidí, kteří chtějí změnit místo. Zjišťují pracovní podmínky a přemýšlejí, jestli by se na trhu práce neprodali lépe, uvedla.

Soutěžní nálada

„Každý měsíc se setkáváme s personalisty. A i tady vidíme, že ta nálada je čím dál více soutěžní, jeden podnik proti druhému,” řekla Brabcová. Nabízených benefitů je mnohem více než v minulých letech, mzdy jsou opět vyšší než loni.

Rozhoduje každá pětistovka.

„Začíná být vyšší důraz na zlepšování firemní kultury, prostředí ve firmách, možností využití flexi passů, volných prostor pro zaměstnance, větší počet sick days a lepší skloubení rodinného života a práce i zaměstnání na dálku. To, co dříve bylo třešničkou na dortu, se začíná stávat standardem,” řekla organizátorka veletrhu.

Studenti jsou „rozebraní”

Veletrh potvrdil poptávku po pracovní síle. „Pořád se mluví o průmyslu 4.0 a práci 4.0. Není to možná revoluce, ale postupná evoluce. Zaměstnavatelé aktuálně zvažují, zda nabrat lidi a investovat do nich, anebo jestli člověka nahradí strojem,” pokračovala Brabcová.

Podle Ivany Šatrové z úřadu práce si zaměstnavatelé začínají uvědomovat, že když nenabídnou benefity či vyšší platy, budou mít problém lidi sehnat.

„Firmy chtějí naše studenty čím dál více. Spolupracujeme se 70 podniky a každý týden přibývá další,” řekl děkan strojní fakulty Západočeské univerzity Milan Edl. Studenti už jsou podle něj od třetího ročníku „rozebraní” na stážích ve firmách.

Odměna za odpracování všech směn

„Nejvíce hledáme výrobní pozice, operátory, svářeče, elektrikáře, přijali bychom jich přes 30," řekl Jan Vosátka z firmy Carrier z Mýta u Rokycan se 400 zaměstnanci.

Lidem například dává každý měsíc 2000 korun navíc, pokud odpracují všechny směny, a 10 tisíc korun za rok na dovolenou. Podnik cítí konkurenční tlaky blízkých výrobních továren a podle Vosátky už rozhoduje „každá pětistovka”.

Shape Corp. otevře v dubnu v plzeňské firmě fitcentrum i pro rodinné příslušníky, nabízí zdarma zimní tábor pro děti zaměstnanců, společné bruslení, lyžování a grilování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám