Hlavní obsah

Odbory nabízejí lidem propuštěným ze zaměstnání poradenskou pomoc

PRAHA

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zřídila ve všech krajích Česka řadu poradenských center pro lidi, kteří v důsledku současné recese přicházejí o zaměstnání. Řekl to předseda ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch. Do 32 center pro radu mohou přijít všichni občané. Informace o centrech zájemci najdou na internetovém serveru ČMKOS.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf odborové centrály Milan Štěch

Článek

"Nejsme samozřejmě schopni vytvořit nová pracovní místa, ale jsme schopni lidem poradit, aby neudělali po formální stránce chyby, které by pro ně měly ještě větší důsledky, než jim objektivně současná doba způsobuje," uvedl Štěch.

Podle Štěcha totiž někteří zaměstnavatelé využívají toho, že zaměstnanci často neznají rozsah svých práv, a manipulují s nimi. Například je nutí k tomu, aby rozvázali pracovní poměr dohodou. Lidé, kteří by tak učinili, by se přitom připravili o možnost získat odstupné, na něž mají ze zákona nárok.

Odboráři lidem ztrácejícím práci doporučují, aby si zbytečně nebrali půjčky, které by poté nemuseli být schopni splácet. Podle odborů by měl stát přijmout účinná opatření, aby neštěstí lidí propouštěných ze zaměstnání nezneužívali lichváři.

Pozor na velké dluhy z půjček

"Někteří lidé nejsou schopni zaplatit nájmy, hrozí jim rodinný bankrot. Hrozí jim, že tam přijde nějaký vymahatel dluhů a že přijdou o střechu nad hlavou. Jiní lidé na těch obtížích ještě vydělávají," řekl Štěch.

"Myslíme si, že nadešel čas, aby byla přijata určitá opatření formou zákona proti lichvě a aby lichva byla posuzována jako velmi vážný trestný čin," dodal. Podle Štěcha je potřeba, aby se kvůli ochraně proti lichvě zvýšila informovanost lidí a kontrola.

Podle ČMKOS by stát nyní alespoň po dobu krize měl přistoupit k regulaci cen základních životních potřeb a zastavit deregulaci nájemného.

Reklama

Související články

Dopravní odbory chystají stávku

Osm odborových organizací z odvětví dopravy pokračuje v přípravě stávky, která by zasáhla především železnici a pražskou MHD. Vyplývá to z jejich společného...

Výběr článků

Načítám