Hlavní obsah

O práci uměleckých kovářů je v Česku velký zájem

Právo, Vladimír Klepáč

Na nedostatek práce si rozhodně nemohou stěžovat umělečtí kováři v Česku. Kovářské společenstvo, což je jejich profesní spolek, nyní sdružuje zhruba 150 uměleckých kovářů, zámečníků a podkovářů z ČR. K nejčastějším zakázkám patří kované brány, ploty a mříže na okna. Občas lidé čekají týdny, než se umělecký kovář dostane k jejich zakázce.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kovář Petr Soudek vyrábí držák na schodiště.

Článek

„Máme zakázky na dva roky dopředu. Lidé mají zájem o kovanou klasiku. Brány a ploty děláme i pro moderní objekty. Zhruba třetinu zakázek tvoří objednávky z nejrůznějších památkových nebo církevních institucí,“ řekl Právu kovář Petr Soudek z Rajhradu na Brněnsku.

Majitelé historických objektů si mimo jiné objednávají kromě výroby nejrůznějších kovaných doplňků do interiérů také opravy poškozených zdobných mříží na oknech.

Stejnou zkušenost má i Soudkův kolega Daniel Hlobil, který provozuje kovárnu Hamerský mlýn mezi Brnem a Bílovicemi nad Svitavou.

Umělci s ohněm a kladivem

„Jsme nejen řemeslníci, ale také umělci, jen prostě používáme oheň a kladiva. Nejlepší zákazník je pro nás ten, který nás nechá vytvořit návrh celé zakázky nebo alespoň spolupracovat na něm,“ řekl Hlobil Právu.

Jeho Hamerský mlýn je historická kovárna vybudovaná již v roce 1840 na řece Svitavě, a to podle písemných podkladů shodou okolností panem Kovářem.

Jde o jedinou kovárnu v Brně a okolí, v níž by stroje, tedy buchar nebo děličku, mohlo pohánět vodní kolo na řece. Opraveno by mělo být zhruba do roka. Ostatní hamry, jichž bylo v této oblasti mnoho, se nezachovaly.

V Hamerském mlýně se každoročně koná setkání uměleckých kovářů a podkovářů nazvané Obřanský obr. Jde o jednu z největších akcí uměleckých kovářů z Česka.

Sešli se v něm i o minulém víkendu, aby si nejen vyměnili zkušenosti, ale navíc pomohli s opravou mlýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlínský kraj ocení mistry rukodělné výroby

Jízdy králů v Hluku, v Kunovicích a ve Vlčnově a také Slovácký verbuňk se dostaly na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Zlínského kraje....

Výběr článků

Načítám