Hlavní obsah

O EET na zkoušku příliš zájem není

Novinky,

Od 1. listopadu si mohou podnikatelé, kterých se od 1. prosince týká první vlna elektronické evidence tržeb (EET), ve zkušebním provozu otestovat funkci elektronických pokladen. K pilotnímu provozu se do pondělní 20. hodiny večer přihlásilo 2396 podnikatelů. Novinkám to sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Podle odhadů úřadu bude v první fázi evidovat tržby přes 40 tisíc podnikatelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celý listopad si mohou podnikatelé testovat, jak systém funguje. Zájem je ale velmi malý, téměř nulový. Navíc potřebné přihlašovací údaje ke spuštění evidence nemá značná část z nich.

„Ke dni 7. listopadu bylo podnikatelům vydáno celkem 29 091 autentizačních údajů, z toho 11 682 přes datovou schránku a 17 409 osobně na finančním úřadě,“ uvedla Petlachová.

Přihlášení jsou aktivní

Do zmíněného data přihlášených 2396 podnikatelů ke zkušebnímu provozu je ale velmi aktivních. Do systému zaslali již 241 tisíc účtenek.

Je velmi pravděpodobné, že kontroly začnou chodit už začátkem prosince. V případě, že kontroloři objeví nějaký nedostatek, hrozí podnikateli pokuta ve výši až půl miliónu korun, případně může o svou provozovnu dokonce přijít.

„Kontrolovat se bude nejen vystavování účtenek, ale i práce s terminálem. Podnikatelé si také musí dávat pozor, jak pracují se samotnými autentizačními údaji a certifikátem. Pokud s nimi nebudou zacházet tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití, hrozí jim pokuta ve výši 50 tisíc korun,“ upozornila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDane s tím, že další sankce souvisí se samotným spuštěním EET.

„Za maření účelu evidence, což může být například úmyslné nezadávání všech údajů do systému nebo odmítnutí vystavení účtenky zákazníkovi, hrozí podnikateli sankce až půl miliónu korun. V případě, že kontrola zjistí zvlášť závažné porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky, může nařídit okamžité uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti,“ popsala.

Některé sezónní provozovny v prosinci zaregistrované být nemusí

První vlna EET se týká podnikatelů z oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Ne všichni ale musí být zaregistrovaní k 1. prosinci.

Sezónní provozovny, například kempy, které mají přes zimu zavřeno, mají možnost spustit systém elektronických pokladen až se zahájením nové sezóny.

I když je většina kempů v provozu jen přes léto, nejedná se o příležitostnou činnost, ale o podnikání, a tedy v okamžiku, kdy budou mít tržby v hotovosti, mají povinnost je v EET vykazovat. Pokud by kemp přijímal platby jen přes účet, tak se do EET nemusí registrovat vůbec.

Reklama

Související články

Každý desátý Čech dnes podniká

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl za tři čtvrtletí o 20 tisíc na 996 tisíc. Vyplývá to z evidence...

Výběr článků

Načítám