Hlavní obsah

Nový web pomůže vyvážit nabídku a poptávku dovedností na trhu práce

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise spustila portál Přehled dovedností EU. Jde o webové stránky, které obsahují kvantitativní a kvalitativní informace o poptávce a nabídce dovedností na pracovním trhu v krátkodobém i střednědobém horizontu a o nesouladu mezi nabízenými a požadovanými dovednostmi.

Foto: Profimedia.cz

Portál obsahuje podrobné informace členěné podle jednotlivých oborů, profesí a zemí.

Článek

Tento portál, který vychází z údajů a předpovědí sestavovaných na úrovni EU a jednotlivých členských států, bude upozorňovat na profese, u nichž poptávka po pracovnících nejrychleji roste, stejně jako na „úzkoprofilové“ profese, u nichž nabídka pracovní síly zdaleka neuspokojuje poptávku.

V Evropě jsou dva miliony neobsazených míst

Ačkoli míra nezaměstnanosti dosahuje vysokých čísel, jsou dnes v celé EU zhruba 2 milióny neobsazených pracovních míst. Portál obsahuje podrobné informace členěné podle jednotlivých oborů, profesí a zemí.

„Lepší dovednosti a kvalifikace jsou hlavním předpokladem pro zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti Evropy. Portál Přehled dovedností EU nám pomůže zlepšit systémy vzdělávání a odborné přípravy, aby byly schopny lépe reagovat na proměnlivé trendy poptávky po konkrétních dovednostech a zajistit, aby lidé byli vybaveni dovednostmi potřebnými v těch oborech, kde poptávka po pracovní síle stoupá,“ uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

László Andor, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, k tomu dodal: „Tento on-line informační nástroj v konečném důsledku přispěje k tomu, aby pozornost uchazečů o zaměstnání byla směrována na nejpožadovanější profese v celé Evropě.“

Nejvíce míst je ve financích a obchodu

Z informací, které portál obsahuje, vyplývá, že nejvíce pracovníků je dnes v EU poptáváno ve financích a v obchodu. Další profese, po kterých je největší poptávka, jsou biologové, farmakologové, lékaři a specialisté v příbuzných oborech, zdravotní sestry, odborníci na informační a komunikační technologie a techničtí odborníci.

Dále z údajů na portálu vyplývá, že největší nesoulad mezi nabídkou a poptávkou dovedností na trhu práce existuje v Litvě, Bulharsku, Belgii, Maďarsku a Irsku, zatímco v Portugalsku, Dánsku a Nizozemsku je situace mnohem lepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám