Hlavní obsah

Nové české firmy spoléhají na vlastní vývoj

Novinky,

Více než třetina českých startupů, nově vzniklých firem, nabízí svým pracovníkům jako odměnu za práci i vlastnictví části společnosti. Průzkum soutěže Vodafone Nápad roku společnosti Profinit a univerzitního podnikatelského akcelerátoru xPORT Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze také ukázal, že většina startupů nevyužívá služeb externích vývojářských firem. Spoléhají na sebe.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Rychlost, efektivita, pružnost a silně motivovaný tým. To mají být hlavní výhody startupů a začínající české firmy se toho učí využívat. Pokud jde o vývoj vlastních produktů nebo služeb, spoléhají raději na vlastní tým, který vedle financí motivuje i podíl na případném úspěchu.

Zklamání z přístupu externích dodavatelů

Zatímco pro nově vznikající firmy je podíl ve společnosti mnohdy jedinou formou odměny, kterou si zpočátku mohou dovolit, těm úspěšným slouží jako bonus k platu pro klíčové zaměstnance. Část firmy takto „rozdává“ celkem 34 procent ze čtyř desítek oslovených startupů. A jen desetina startupů práce na vývoji produktu zadává externímu dodavateli.

„Z průzkumu vyplynulo určité zklamání nad přístupem externích dodavatelů. Domníváme se, že dobře nastavená spolupráce s profesionální vývojářskou firmou může být velmi prospěšná, protože kromě samotných kapacit nabízí také zkušenosti a znalosti. Může pomoci například s volbou technologií nebo s nastavením procesu vývoje,“ okomentoval to Tomáš Pavlík, generální ředitel softwarové společnosti Profinit.

Navzdory všeobecnému přesvědčení se také ve startupech nezačíná programovat, hned jak se objeví „geniální“ nápad. Více než polovina firem (53 procent) nejprve připraví a otestuje prototyp, dalších 39 procent pak provede důkladnou analýzu.

Vývoj za podíl ve firmě není pro každého

Model „vývoj za podíl ve firmě“ je podle výkonného ředitele xPORT VŠE Oty Novotného lákavou alternativou klasického najímání vývojářů.

„Vždy ho ale doporučuji spojit i s klasickým modelem základního odměňování a podíl rozdělovat až po dosažení cílových ukazatelů konkrétní etapy startupového projektu jako ověření prototypu nebo získání dostatečné báze odběratelů. Také není tento model pro každého – měl by se využít pouze pro klíčové vývojáře projektu, kteří garantují jeho kvalitu a dlouhodobou udržitelnost,“ radí Novotný.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Průzkumu se zúčastnilo 36 úspěšných firem, které se v minulosti probojovaly do finále soutěže, jejíž letošní vyvrcholení se uskutečnilo v červnu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Miliónové nápady mladých tvůrců

Není žádným tajemstvím, že společnost Apple vznikla v garáži. A nakonec to tento americký podnik dotáhl až na jednu z nejúspěšnějších technologických...

Výběr článků

Načítám