Hlavní obsah

Miliónové nápady mladých tvůrců

Novinky, rim, mif

Není žádným tajemstvím, že společnost Apple vznikla v garáži. A nakonec to tento americký podnik dotáhl až na jednu z nejúspěšnějších technologických společností současnosti. Přiblížit se alespoň trochu tomuto úspěchu se snaží stovky nadšených mladých tvůrců.

BEZ KOMENTÁŘE: Jedním z miliónových nápadů je chytrý polštář Sunrise Smart PillowVideo: Kickstarter

 
Článek

Chytrý budík, retro klávesnice či sluchátka, která se obejdou i bez uší. Hned několik zajímavých nápadů se v poslední době objevilo na tzv. crowdfundingových serverech Kickstarter a Indiegogo. Právě tyto webové stránky využívají nápadití jedinci k získání potřebných financí na rozjetí masové výroby.

A celé řadě z nich se to skutečně daří, lidé nápaditým jedincům posílají pravidelně na zajímavé projekty několik miliónů korun.

Rozhodující se vcelku pochopitelně nápad. Pokud je dostatečně zajímavý, nezdráhají se fanoušci tvůrce podpořit velkým objemem peněz. Za to zpravidla produkt nakonec sami získají ještě dříve, než bude ve volném prodeji.

Továrna na peníze

Podobným způsobem se stali doslova boháči z manželů WeiShin Laiové a Jasona Wolfa. Před osmi lety založili firmu na speciální sluchátka, která jsou určena na usínání. A rozpoutali tím doslova mánii.

Foto: mif, Novinky

Sluchátka SleepPhones

SleepPhones se věnuje vývoji speciálních čelenek, které mají zabudovaná sluchátka. Primárně jsou určeny na spaní, ale stejně tak se hodí například na běh v zimním období. Jakkoliv tento nápad může některým jedincům připadat nesmyslný, americký trh si tyto čelenky zamiloval. Speciální čelenky tak už totiž dávno neslouží jen pro pohodlné usínání, ale dají se bezdrátově připojit klidně i k televizoru. V případě propojení s chytrým telefonem mohou fungovat také jako bluetooth handsfree.

Manželé se netají tím, že společnost SleepPhones jim velmi dobře vydělává a z původního koníčku se postupně stala práce na plný úvazek. Aktuálně je k dostání již pět různých verzí čelenkových sluchátek, jejich ceny se pohybují v přepočtu od 1000 do 4000 Kč.

Tapdo: jedno tlačítko na všechny přístroje

Novinka zvaná Tapdo v sobě integruje čtečku otisků prstů, která dokáže proměnit vaši ruku na plnohodnotné dálkové ovládání – nepracuje totiž pouze s konečky prstů, ale se všemi články a několika oblastmi na dlani. Ve výsledku tak umožňuje přiřadit jednomu tlačítku více než 20 funkcí. Zatímco jeden prst může sloužit k ovládání hudebního přehrávače, další může obdobným způsobem kontrolovat třeba televizi.

Chytré tlačítko TapdoVideo: Kickstarter

Doslova v malíčku pak díky schopnosti dálkově ovládat chytré zásuvky můžete mít třeba osvětlení nebo vytápění ve vašem obývacím pokoji. Stejně tak lze například pohodlně přijímat nebo odmítat telefonní hovory, kontrolovat budík, automaticky posílat data o své poloze, pořizovat selfie fotografie nebo si třeba v příhodné chvíli zajistit falešný telefonát.

Do konce roku by pak tvůrci ve vybraných regionech chtěli umožnit jediným stiskem dokonce přivolat taxi nebo objednat pizzu. Ať už je vaše představa jakákoliv, vše si pohodlně nastavíte ve stejnojmenné aplikaci pro smartphony s operačním systémem Android nebo iOS.

  • Kolik vydělali? Případní zájemci za Tapdo zaplatili v přepočtu 2700 Kč. Nakonec se od více než tří stovek lidí vybralo přes 45 000 dolarů, tedy více než milión korun.

Penna: návrat k psacím strojům

Produkt nazvaný Penna, na jehož vývoji společnost pracuje poslední dva roky, nemá být pouhým retro doplňkem do domácnosti, ale plnohodnotným pracovním nástrojem. Svědčí o tom například použití speciálních patentovaných kláves nebo kvalitních německých mechanických spínačů Cherry MX.

Foto: archív tvůrců

Retro klávesnice Penna

Jejich přítomnost je zárukou nejen rychlého a přesného psaní, ale také dlouhodobého intenzivního používání. Setkat se s nimi můžete mimo jiné například v herních periferiích značek Logitech, Corsair nebo SteelSeries.

Pro komunikaci s tablety, mobilními telefony nebo počítači klávesnice využívá bezdrátovou technologii Bluetooth. Lze ji přitom spárovat až s pěti zařízeními a libovolně mezi nimi přepínat. Podporována jsou zařízení s operačním systémem Windows, Android a iOS/Mac OS.

Vzhledem k rozdílnosti těchto systémů jsou dokonce k dispozici dvě provedení navržené na míru jednotlivým platformám. Vybírat můžete také z pěti designových variant: matně černá, čistě bílá, narůžovělá, olivově zelená a dřevěná. Volitelně je možné dokoupit i brašnu k přenášení.

  • Kolik vydělali? Klávesnice Penna je jedním z nejúspěšnějších technologických projektů za několik posledních týdnů, koupilo si ji více než 3,2 tisíce lidí. Dohromady si tak tvůrci připsali na účet 497 834 dolarů, tedy v přepočtu více než 11,6 miliónu korun. Klávesnici získal každý, kdo přispěl částkou alespoň 2200 Kč.

Kello: vzbudí i zapne kávovar

Za dobrým spánkem se skrývá dobrý životní styl. A právě ten se snaží Kello své majitele učit. K dispozici na to má několik na prvních pohled možná banálních programů, které vám pomohou přirozeně nastavit a zažít si spánkové návyky.

Chytrý budík KelloVideo: Indiegogo

První z programů vám ukáže, jak zanevřít na jeden z největších spánkových nešvarů – neustálé odkládání budíku mající za důsledek přerušovaný spánek, který dle závěrů americké studie nazvané „Účinek přerušovaného spánku na efektivní počínání během dne“ nemá na tělo posilňující vliv.

Jak toho Kello docílí? Jednoduše. Bude zvyšovat svou hlasitost, pouštět hudbu ze služeb jako Spotify, Deezer nebo Soundcloud a při propojení s chytrým osvětlením klidně zapínat světla. Třetí z hlavních programů se opírá o závěry odborného magazínu Medical Daily, který v květnu roku 2015 přišel se závěrem, že rychle usnout je stejně jednoduché jako správně dýchat.

Právě soustředění na dýchání podle něj pomáhá lidem utišit mysl a odpoutat se od jakýchkoliv myšlenek. I s tím Kello pomůže. Stačí aktivovat příslušný program a přizpůsobit svůj dech světelným ukazatelům na displeji budíku.

  • Kolik vydělali? Bezmála tři tisíce lidí nakonec poslaly tvůrcům 352 563 dolarů (8,2 miliónu korun). Jeden budík přitom případné zájemce vyšel přibližně na 2500 Kč.

Conduit Sports: uši nejsou potřeba

V čem je hlavní výhoda sluchátek Conduit Sports? Novinka se svým konstrukčním provedením podobá sluchátkům s týlním mostem, nenasazuje se však na uši, ale na lícní kosti kousek před ně. Dva speciální měniče pak přenášejí hudbu vibracemi přes lícní kosti přímo do vnitřního ucha.

Sluchátka Conduit SportsVideo: Kickstarter

Uši tak při poslechu nejsou zakryté, čímž nedochází ke snížení schopnosti vnímat zvuky okolí. Například při běhu nebo jízdě na kole se tak výrazně zmenšuje hrozba přeslechnutí blížícího se nebezpečí.

Pokud žádné nebezpečí nehrozí, má uživatel v oblasti týlu ihned po ruce také klasické špunty, které jsou k celému řešení napevno přichyceny plochým kabelem, který zabraňuje zamotávání. Ve speciálních komůrkách týlního mostu na pravé i levé straně pak oba špunty drží magnetky, aby během cvičení nedocházelo k jejich vypadávání. Na jedno nabití by sluchátka měla vydržet v provozu až šest hodin.

  • Kolik vydělali? Nová sluchátka získal každý, kdo na crowdfundingovém serveru Kickstarter přispěl alespoň částkou 2400 Kč. Tvůrci na rozjetí masové výroby požadovali nejprve 50 000 dolarů (1,2 miliónu korun), nakonec ale vybrali dvojnásobek.

Sunrise Smart Pillow: na spánek chytře

Hlavní předností chytrého polštáře Sunrise Smart Pillow má být dle tvůrců schopnost simulovat východ slunce, tedy nechat na vaše zavřená oční víčka působit pozvolna sílící červeno-oranžové světlo, a to po dobu pěti až třiceti minut.

Foto: archív výrobce

Chytré polštáře

To má podle studií pozitivní vliv na náladu člověka. Na základě světla by vaše tělo mělo přestat produkovat spánkový hormon melatonin, začít vytvářet hormon uvolňující energii, a zajistit tak vaše přirozené vzbuzení. Integrovaný chytrý budík spolu s monitoringem spánkového cyklu se pak postará o vzbuzení v tu správnou dobu zohledňující jak váš spánkový cyklus, tak nastavený čas.

Proces buzení i usínání lze dále umocnit poslechem oblíbené hudby, zvuky přírody či přehráváním vybraných audioknih. Mimochodem, polštář lze využít i jako lampičku při čtení. Stejně jako u valné většiny jiných chytrých zařízení je k jeho ovládání zapotřebí smartphone. Využít lze také kompaktní dálkový ovladač.

  • Kolik vydělali? Za pouhý měsíc získali tvůrci od příznivců bezmála 755 00 dolarů (17,6 miliónu korun). Jeden polštář přitom vyšel na 2800 Kč, přispívat však lidé mohli klidně jen jeden dolar.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám