Hlavní obsah

Němečtí podnikatelé nechtějí kuřácké pauzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé podnikatelské svazy chtějí zrušit kuřácké přestávky zaměstnanců a po vzoru Skandinávie v Německu zavést zcela nekuřáckou pracovní dobu. Jejich návrh však narazil na odpor odborů a nezískal si ani politiky.

Foto: Profimedia.cz

Kuřácké pauzy stojí firmy značné peníze a narušují průběh práce.

Článek

"Skoncujme s modrým kouřem během práce," vyzval nedávno prezident Spolkového svazu středního hospodářství Mario Ohoven. "Kuřácké pauzy stojí firmy značné peníze a narušují průběh práce," zdůvodnil svůj požadavek.

Nelze trestat nekuřáky

Ten podpořil i německý Svaz podnikatelů ve středním hospodářství. "Extra přestávky pro kuřáky se musí zrušit. Není možné, aby nekuřáci byli trestáni," uvedla jeho šéfka Ursula Frerichsová, podle níž zaměstnanci často kouří ve skupinkách a neomezují se jen na jednu cigaretu, což v extrémních případech může i ochromit chod podniku.

Oba svazy navrhují, aby si zaměstnanci mohli zapálit jen v polední přestávce a po skončení pracovní doby. Tutu praxi podle nich uplatňuje už delší dobu mnoho firem ve Švédsku.

Odbory jsou proti

Proti jejich návrhu se však ostře postavily odbory. "Domněnka hospodářských svazů, že by kuřácké přestávky narušovaly průběh práce nebo dokonce ochromovaly provozy, je groteskní," prohlásila členka vedení Německého odborového svazu Annelie Buntenbachová.

Přestávky jsou podle ní vzhledem ke stoupajícím nárokům na zaměstnance nutné více než v minulosti. "Zaměstnavatelé by měli zaměstnancům dávat návrhy prospěšné pro jejich zdraví, a ne ještě více zvyšovat tlak na pracovišti," ohradila se Buntenbachová.

Zákaz není reálný

Podle odborového svazu IG Metall je takový zákaz nerealistický. "Všeobecný zákaz kouření v podnicích je mimo realitu a je neslučitelný s platným právem," tvrdí právní expertka svazu Verena Dohnaová-Jägerová stejně jako mluvčí vlivného odborového svazu Ver.di. "Něco takového by v žádném případě nepřispělo ke klidu na pracovišti," varovala.

Pro zákaz kuřáckých přestávek ale nejsou ani němečtí politici. "Něco takového nepotřebujeme," domnívá se expert na zdravotnictví opoziční SPD Karl Lauterbach. Podle něj by takový zákaz byl diskriminací kuřáků a krokem k "nekuřácké diktatuře".

"Německá zběsilost k regulacím nezná mezí. A takový zákon požadují zrovna svazy, které jinak mluví jen o liberalizaci," podivil se nad návrhem podnikatelů Lauterbachův stranický kolega a ekonomický odborník SPD Garrelt Duin, v soukromí vášnivý kuřák.

Stát by neměl zasahovat

Proti zákazu se vyslovili ale i politici, kteří cigaretu k životu nepotřebují, jako poslanec vládní CDU Michael Fuchs.

"Nejde o to, zda kuřák pracuje méně než nekuřák. Šéf každé firmy může sám ve svém podniku rozhodnout, zda zaměstnance nechá odpíchnout, když si chtějí udělat pauzu na kouření. Stát do toho nemá co zasahovat," míní zákonodárce za strany kancléřky Angely Merkelové.

Podmínky, za jakých se v Německu smí kouřit na pracovišti, si od roku 2002 dojednávají samy firmy se zástupci zaměstnanců. Podle časopisu Stern je tak už nyní možné udělat provoz zcela nekuřácký, musí s tím ale pracovníci souhlasit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám