Hlavní obsah

Němci upřednostňují kariéru před rodinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí manažeři jsou ve srovnání s kolegy ze střední a východní Evropy méně ochotni omezit kariérní růst kvůli rodině. Ukázala to studie společnosti Deloitte, jejíž závěry přinesl deník Rheinische Post. Kariéře před rodinou dávají podle studie přednost i německé manažerky.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí manažeři jsou ambicióznější než jejich kolegové ze střední a východní Evropy.

Článek

Studie sledovala postoje lidí ve středním a vrcholném managementu firem v Německu a v osmi státech střední a východní Evropy, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. Její závěry ukazují, že pro většinu pracovníků v řídících pozicích je rodina důležitější než zaměstnání. Jedinou výjimku tvoří Němci a Němky.

Češi dají přednost rodině

Pokud by se dotázaní muži museli rozhodnout buď pro kariérní růst, nebo pro čas s rodinou, v průměru ve všech sledovaných zemích by jich 85 procent upřednostnilo rodinu. Zatímco v Česku by se tak rozhodlo 96 procent a na Slovensku dokonce 97 procent manažerů, v Německu by to bylo pouze 11 procent.

Němky jsou ambicióznější

Rodině by před zaměstnáním dalo v průměru přednost i 87 procent žen v řídících pozicích. Němky se ale podle studie opět ukazují mnohem ambicióznější než ženy v ostatních zemích. Kariérního růstu by se jich bylo ochotných vzdát jen 29 procent, zatímco v Česku by to bylo 85 procent manažerek a na Slovensku 93 procent.

Nejméně diskriminují ženy Slovinci

Studie se zaměřila i na rozdíly v příjmech mužů a žen na srovnatelných pozicích. Největší jsou v Estonsku, kde ženy v manažerských funkcích mají průměrně o 30 procent nižší plat než muži. Na druhém místě skončilo Česko, kde rozdíl v platech činí 22,6 procenta, srovnatelně na tom je Německo s rozdílem 22,4 procenta. Nejmenší rozdíly v platech jsou ve Slovinsku, kde ženy v řídících pozicích mají v průměru jen o 2,5 procenta nižší mzdu než muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám