Hlavní obsah

Na trhu práce roste optimismus

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volných míst a s nimi opatrného optimismu na trhu práce přibývá, což dokládá i patnáctiprocentní meziroční nárůst zveřejněných pracovních nabídek za první půlrok na pracovním portálu www.Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Zlepšující se kondici českých firem dokládá masivní meziroční nárůst pracovních nabídek ve výrobě.

Článek

„Naše statistika koresponduje s údaji Úřadu práce, podle nichž od ledna, kdy bylo bez práce rekordních 629 274 lidí, přibývá volných pracovních pozic až na květnovou hodnotu 48 tisíc volných míst, které byly naposledy k dispozici v květnu 2009. Hledají se především technici, strojaři a technologové, na druhé straně klesá zájem o informatiky,“ konstatuje Kateřina Jaroňová z portálu www.Profesia.cz.

Posiluje především výroba

Zlepšující se kondici českých firem dokládá masivní meziroční nárůst pracovních nabídek ve výrobě ( 80 %), automobilovém průmyslu ( 79 %), elektrotechnice a energetice ( 43 %) a strojírenství ( 38 %). V rámci konkrétních inzerovaných pozic raketově narostl zájem o procesní inženýry ( 47 %), technology ( 23 %) a konstruktéry ( 13 %).

Zájem roste také o ekonomy, účetní a finanční specialisty či bankovní odborníky. Nejvíc meziročně stoupl zájem firem o administrativní pracovníky a referenty ( 29 %), následovaný finančními poradci ( 13 %) a klientskými specialisty ( 7 %).

Nejvíce volných míst je v obchodu

Soudě podle počtu inzerovaných volných míst, největší šanci získat práci mají lidé, kteří se chtějí uplatnit v obchodním sektoru (22% inzerovaných nabídek), a to především odborní prodejci. K určitému úbytku volných míst došlo u pozice obchodního zástupce ( - 35 %), byť stále patří mezi zaměstnavateli nejčastěji vyhledávanou pozici. Podobně strmý propad zaznamenali i obchodní manažeři ( - 34 %).

Zájem o informatiky se snížil

Analýza meziročních nabídek na portálu www.Profesia.cz upozornila na zajímavý posun, jímž je pokles zájmu o informatiky - dosud firmami hýčkané a vyhledávané i navzdory krizi. Počet nabídek na pozice programátorů se meziročně propadl o víc jak třetinu (- 35 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám