Hlavní obsah

Na trhu práce přetrvává nedůvěra vůči lidem s postižením

Na českém trhu práce přetrvává velká nedůvěra vůči lidem s postižením. Podle ředitele neziskové společnosti Startujeme Jakuba Knězů se nicméně situace postupně zlepšuje. V posledních letech řada neziskových organizací rozjela své projekty spolufinancované z evropských fondů, v nichž lidé s postižením dostali šanci.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnavatelé se bojí nabídnout zdravotně postiženým lidem práci.

Článek

V ČR má zdravotní handicap zhruba 600.000 lidí v produktivním věku. Počet mentálně postižených ve společnosti se podle ředitele pohybuje kolem tří procent populace. "Z toho 80 procent tvoří skupina lidí s lehkým mentálním postižením. Ti mají sice na trhu práce větší šanci na uplatnění, přesto však většina z nich práci nemá," uvedl Knězů.

Přetrvávají umělé bariéry

Důvodem je podle něj malý zájem zaměstnavatelů a také například to, že tito lidé často bydlí v lokalitách, které jsou i ve Středočeském kraji špatně dopravně dostupné.

"Z našeho pohledu jsou největším problémem umělé bariéry, které stále přetrvávají při vstupu lidí s postižením na otevřený trh práce. Zaměstnavatelé se bojí nabídnout takovýmto lidem práci. Zároveň se občas stává, že neziskovky nebo rodiny, které zastupují zájmy lidí s postižením, nejsou schopny dostatečně popsat, co jejich svěřenci umějí a i je samotné dobře připravit na nové zaměstnání," doplnil Knězů.

Otevřou další podnik

Společnost Startujeme zaměstnává ve Středočeském kraji a v Praze 95 zdravotně postižených. Nedávno otevřela bistro v kladenské střední zdravotnické škole, kde obsluhující servírce bude pomáhat vždy jeden zaměstnanec s postižením. Letos, pokud se jí podaří získat peníze, by společnost měla otevřít další podnik, který bude handicapované zaměstnávat. Vedle toho chce podpořit rozvoj úklidových služeb, které nabízí městům, městských částem, případně i běžným komerčním zákazníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám