Hlavní obsah

Mapa sociálně vyloučených lokalit pomůže zlepšit zaměstnanost

Právo, kil

Velké terénní šetření ve více než dvou stovkách vytipovaných obcí na celém území ČR, které má za úkol sledovat, jaká je v obcích míra sociálního vyloučení a s čím se lidé žijící v takovém prostředí musí vyrovnávat, začíná právě v těchto dnech.

Foto: Profimedia.cz

Problematika chudoby a sociálního vyloučení se týká nejen menšin.

Článek

Akce je součástí Analýzy sociálně vyloučených lokalit v ČR, kterou pro ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) od začátku roku provádí společnost GAC.

Nejde jen o menšiny

Problematika chudoby a sociálního vyloučení se týká nejen menšin, ale také jisté části majoritní populace. MPSV proto pracuje na novém zákonu o sociálním bydlení, rovněž byl novelizován zákon o hmotné nouzi, který s problematikou sociálně vyloučených lokalit úzce souvisí.

„Na prevenci a řešení problémů v důsledku sociálního vyloučení se vynakládají značné prostředky. Abychom je mohli rozdělovat adresně a efektivně, musíme znát aktuální situaci a vědět, co kde nejvíce pomáhá,“ vysvětlovala během své návštěvy v Jáchymově důvody zpracování analýzy ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která navštívila desítky postižených oblastí v různých regionech republiky.

Reprezentativní výběr obcí

Dokumentů a analýz k uvedené problematice existuje podle ní dostatek. Po jejich vyhodnocení proto začne terénní šetření, které bude probíhat od července do září letošního roku. Plán počítá s intenzivním šetřením v reprezentativním výběru 205 obcí tak, aby výzkum postihl celou škálu obcí co do jejich velikosti, geografického rozmístění v jednotlivých krajích či počtu obyvatel ohrožených sociálním vyloučením.

Výzkumníci budou hovořit s představiteli místní samosprávy, s úředníky na sociálních odborech či úřadech práce, s poskytovateli sociální pomoci, ale také se zástupci škol a společenských organizací, s policisty a samozřejmě i se samotnými obyvateli sociálně vyloučených lokalit.

Efektivnější podpora potřebných

Informace z terénu budou spolu s již získanými poznatky vyhodnoceny ke konci února příštího roku, kdy se očekává závěrečná analýza.

Získané poznatky poslouží především k tomu, aby MPSV lépe směřovalo unijní pomoc zaměřenou na podporu sociálního začleňování pro období 2014–2020 v rámci operačního programu Zaměstnanost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám