Hlavní obsah

Konec roku znamená někde plánování večírků, jinde další propouštění

Novinky, Radek Sedlář, majitel společnosti ecommerce.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku se blíží, kromě hezčích věcí jako je plánování firemních večírků a vybírání dárků pro zaměstnance je toto období také spojeno s revidováním stavu lidí, kteří pro společnost pracují a plánováním toho, jak bude osazenstvo firmy vypadat v roce příštím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhoduje se, kdo bude potřeba a kdo už méně, kolik lidí se bude v roce dalším hledat a jakého zaměření. Stejně jako se plánuje business plán a rozpočet, mají i personalisté plné ruce práce s monitorováním trhu, vyhledáváním vhodných kandidátů a jejich náborem. Podle zkušeností tohoto roku a projektů na rok další lze v naší firmě celkem přesně předpovědět, jak se bude pohybovat počet a skladba zaměstnanců společnosti v roce příštím.

Přestože personální agentury většinou žádné velké oživení pracovního trhu nečekají, počítají spíše s propouštěním než tvorbou nových pracovních míst, záleží samozřejmě na konkrétném oboru. Poptávka je stabilně po odbornících v oblasti strojírenství, hledají se šikovní obchodníci a špatně na tom není ani IT průmysl. Naše firma přijímá stále nové odborníky a pořád ještě platí, že přírůstků je více než těch, co firmu opouštějí.

Každopádně platí, že přemrštěným platům, „snovým“ benefitům a usilovnému přetahování specialistů s konkurencí je konec. Pokles poptávky po IT službách pocítily snad všechny firmy a přizpůsobily tomu i svoji personální politiku.

Vývojáři, programátoři a zástupci dalších IT profesí situaci rychle pochopili, a také jejich požadavky jsou mnohem reálnější, než tomu bylo například před dvěma lety. Navíc už tolik nestřídají místa a jsou ke svým současným zaměstnavatelům „loajálnější".

V současnosti hledají firmy do svých řad ty IT odborníky, kteří jsou „univerzálnější“, kromě odbornosti zvládají například vedení projektů, analýzu procesů nebo jsou ochotni testovat. Samozřejmě, stejně jako v jiných profesích, se cení schopnost a ochota učit novým věcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám