Hlavní obsah

Jen pětina uchazečů o práci má pokročilé znalosti cizího jazyka

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze pětina testovaných zájemců o práci má podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment pokročilou znalost cizího jazyka na úrovni C1 či C2. Mezi nejrozšířenější jazyky patří angličtina a němčina. Přitom právě němčináři jsou na českém trhu práce nejvíce nedostatkovým zbožím.

Foto: Profimedia.cz

Jednoznačně nejrozšířenější je u Čechů anglický jazyk.

Článek

Průzkum, který agentura realizovala na základě výsledků jazykových testů více než sedmnácti tisíc uchazečů o zaměstnání, ukázal, že jednoznačně nejrozšířenější je u Čechů anglický jazyk. Jeho znalost byla mezi testovanými kandidáty přibližně třikrát častější než znalost němčiny a přibližně 18x častější nežli francouzského či ruského jazyka. Cizí jazyk na nejvyšších úrovních C1/C2 ovládalo 22 % kandidátů, dobrou znalostí na úrovni B1/B2 disponovalo 69 % uchazečů a základní znalosti na úrovni A1/A2 prokázalo 9 % účastníků testů.

Angličtina je považována za samozřejmost

„Znalost anglického jazyka na plynulé úrovni je v současnosti považována mnoha zaměstnavateli již za samozřejmost. Pro rostoucí množství pracovních nabídek zaměstnavatelé požadují i znalost dalšího cizího jazyka, a to ve většině případů alespoň na středně pokročilé úrovni, která odpovídá v evropském referenčním rámci úrovni B2,“ říká Veronika Hejduková z Grafton Recruitment.

Chybějí němčináři

Firmy v současnosti pociťují čím dál tím větší nedostatek a rostoucí poptávku po německy mluvících kandidátech, kteří chybějí v mnoha průmyslových sektorech. Lepší finanční ohodnocení by proto mohlo být dobrou motivací pro studium němčiny.

„Na tvrdou konkurenci na pracovním trhu by měli rodiče začít své děti připravovat již v raném věku a samotní studenti by studium cizích jazyků rozhodně neměli podceňovat, jelikož se jim v budoucnu tato znalost zúročí. Dalšími hojně požadovanými jazyky jsou především francouzština, holandština, italština, španělština a skandinávské jazyky,“ vypočítává Veronika Hejduková.

Pouze čtvrtina inzerátů nezmiňuje cizí jazyk

Pouze čtvrtina aktuálně poptávaných pracovních míst v nabídce Grafton Recruitment nemá jako podmínku znalost cizího jazyka. Středně pokročilá úroveň B1 a B2 je vyžadována na 41 % pozic a pro 28 % volných míst je třeba ovládat cizí řeč na pokročilé úrovni C1 a C2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám