Hlavní obsah

Investice do zdraví zaměstnanců se vyplatí

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku letošního dubna se musí řídit všichni zaměstnavatelé zákonem o specifických lékařských službách. Povinnosti vyplývající ze zákona platí pro velké i malé firmy, všechny musí hlídat zdravotní stav zaměstnanců, jejich pracovní podmínky i rizika spojená se zátěží organismu.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní lékař stanoví režimová opatření kompenzující jednostrannou zátěž organismu.

Článek

Pracovní medicína má světovou tradici, ani u nás není ničím novým. Do jara letošního roku zde však nefungoval stoprocentní právní rámec pro její uplatnění. Nyní zákon a prováděcí vyhláška stanovují povinnosti zaměstnavatele i smluvního lékaře.

Součinnost zaměstnavatele s lékařem má vést k posílení zdraví zaměstnanců
MUDr. Eva Stádníková

„Nejde o samoúčelné kontroly a vyplňování formulářů. Součinnost zaměstnavatele s lékařem má vést k posílení zdraví zaměstnanců, přináší jim motivaci pro lepší práci, vyhovující prostředí a podmínky, což se zaměstnavateli vždy vyplatí. Už Tomáš Baťa považoval za nejcennějšího loajálního, spokojeného a zdravého zaměstnance,“ vysvětluje MUDr. Eva Stádníková, specialistka v oboru preventivního a pracovního lékařství.

Spojení medicíny a práva

Úkolem pracovního lékaře není podle ní dublovat ošetřujícího praktika, ale vycházet z jeho znalostí o zdravotním stavu pacienta a spolupracovat s ním. „Pracovní lékař má dobře znát pracovní rizika, režim práce, kulturu jednání i případné bonusy firmy pro zaměstnance, což je výhoda pro správné posouzení celé situace,“ vysvětluje MUDr. Stádníková.

Spojují se zde základní znalosti medicíny s ostatními poznatky, které definují zdraví člověka, ale také konkrétní právní vzdělání, neboť pracovní lékař posuzuje práva a právem chráněné zájmy zaměstnance i zaměstnavatele.

Jeho rozhodnutí mají zásadní dopad. „Když procházím jednotlivá pracoviště, není výsledkem mé návštěvy jen razítko na formuláři, ale především hodnocení a doporučení ke zlepšení podmínek pro konkrétní lidi,“ uvádí lékařka.

Nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, definuje rizikové faktory pracovních podmínek, kterými jsou například mikroklimatické podmínky na pracovišti, podmínky pro poskytování ochranných nápojů, ochrana zdraví při práci s chemickými, biologickými a dalšími riziky apod.

Openspacy snižují výkon

Samostatnou kapitolu tvoří požadavky na pracoviště a pracovní prostředí. Dnes jsou již dobře známy negativní faktory dříve oblíbených velkých přehledných prostor, tak zvaných openspace. Jsou náročné z hlediska klimatu, osvětlení, pracovníky frustruje ztráta soukromí, což má za následek nižší pracovní výkon.

V mnoha profesích dnes lidé tráví celou pracovní dobu vsedě u počítače. Například ve firmách vyvíjejících softwarová řešení. I zde je mnoho věcí definováno právními předpisy. Primárně je dáno, jak má být řešeno pracovní místo, jsou stanoveny parametry židle, která je určena pro práci vsedě, například výška sedu či povinné opěrky. Určeno je také, jak vysoko má být deska stolu, jak má být nastaven monitor počítače. Předepsané je i správné osvětlení.

Kompenzovat jednostranné zatížení

K tomu stanoví lékař režimová opatření kompenzující jednostrannou zátěž organismu. „Celodenní sezení u počítače přináší nefyziologickou zátěž kostry a celého pohybového aparátu. Tělo má minimální možnost využívat v plné míře činnost srdce, cévního aparátu i plic. Zrak trpí dlouhodobým soustředěním na jednu ohniskovou vzdálenost. Dochází k útlaku orgánů v malé pánvi, který může přinést gynekologické či urologické problémy či hemeroidy. Kvůli nedostatečnému prokrvení celého těla hrozí další zdravotní rizika, například vznik křečových žil,“ vysvětluje MUDr. Stádníková.

Konkrétní problémy i osvěta

Co konkrétně spolupráce firmy se smluvní lékařkou přináší, vysvětluje Jaroslav Březina, vedoucí útvaru řízení kvality společnosti Syscom Software, která vyvíjí softwarová řešení pro státní správu i běžné firmy.

„Konzultujeme například, kolik lidí do které místnosti můžeme soustředit, aby se jim dobře pracovalo a abychom vyhověli všem hygienickým i dalším normám. Při pravidelných školeních první pomoci lékařka přidává navíc i návody na speciální cviky, kterými si mohou lidé i v práci protáhnout záda, krk, nohy, ruce, procvičit oči a podobně. Jsme ale schopni reagovat také na konkrétní zdravotní problémy našich lidí, což už nám samozřejmě žádný zákon neukládá. Například pro kolegyni po operaci páteře jsme pořídili speciální kancelářskou židli,“ vypočítává Březina.

Společné sportování upevní zdraví i tým

„Investice do zdraví našich lidí se firmě vždy vyplatí. A nejde jen o plnění zákonem stanovených povinností. Podporujeme sportovní aktivity ve volném čase, u našich zaměstnanců je to především squash, kola a vodní sporty. Dřív jsme pořádali společné výlety, dnes dvakrát ročně spojujeme pravidelná školení ISO se sportovními akcemi, což je nejen zdraví prospěšné, ale má to pozitivní dopad i do týmové práce,“ doplňuje filozofii firmy Syscom Software ředitel Kamil Bouška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám