Hlavní obsah

Firmy málo využívají možnost daňových odpočtů na výzkum a vývoj

Novinky,

Jen 1264 firem z více než půl miliónu využilo podle aktuálních dat možnost odpisu nákladů na výzkum a vývoj. Podle Technologické agentury ČR (TA ČR) problém tkví v nedostatku expertů schopných posoudit, co ještě výzkum a vývoj je a co už není. I proto se tato vládní agentura zaměřuje na odborná školení pro pracovníky Finanční správy.

Foto: TA ČR

Loňský seminář Technologické agentury - ilustrační foto

Článek

„Stále se pracuje na dořešení odborného znaleckého posouzení, tedy co je v konkrétních projektech ještě výzkum a vývoj a co již není,“ upozornil Petr Očko, předseda TA ČR.

Nepřímá podpora výzkumu a vývoje

Agentura v uplynulých letech organizovala odborná školení pro pracovníky Generálního finančního ředitelství a finančních úřadů.

Takzvanou nepřímou podporu výzkumu a vývoje formou daňových odpočtů nákladů přitom mnoho států využívá jako významný nástroj stimulace výdajů na výzkum a vývoj v podnikatelském sektoru. V ČR však stále převažují firmy, které i přes zmíněnou možnost do inovací neinvestují.

„Podniky vydaly v roce 2014 na inovace rekordních 130,6 miliardy Kč, téměř o třetinu více než v roce 2012. Přesto u nás převažují firmy, které inovace neprovádějí. V letech 2012 až 2014 inovovalo pouze 42 procent podniků, šlo hlavně o technické inovace,“ upřesnil Václav Sojka z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Informovanost firem je nízká

„V naší praxi nejčastěji řešíme nejasnosti firem ohledně určování způsobilosti svých nákladů a způsobu jejich kalkulace. Máme k dispozici data za rok 2014, která říkají, že ze zhruba 550 tisíc právnických osob u nás možnost uplatnit výdaje na výzkum a vývoj využilo pouhých 1264 podniků. Celková hodnota takto realizované nepřímé podpory byla v tomto období necelé 2,3 miliardy korun,“ uvedla Gabriela Hoppe z poradenské společnosti IB Grant Thornton Consulting.

Ta se zabývá přípravou projektové dokumentace, analýzou i posuzováním oprávněnosti výdajů v oblasti výzkumu a vývoje. Informovanost je v této záležitosti podle Hoppe klíčová, její úroveň je ale nízká.

„Jen málo firem ví o tom, že například mohou dopředu požádat o posouzení svých výdajů na výzkum a vývoj přímo správcem daně,“ doplnila s tím, že zákon o daních z příjmů navíc poplatníkům umožňuje uplatnit náklady vlastně dvakrát.

V praxi to znamená, že výdaje nejdříve sníží hospodářský výsledek společnosti, následně ve stejné výši sníží ještě základ daně. Navíc je možné, aby daná firma odložila uplatnění nákladů až na dobu, kdy má vyšší zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám