Hlavní obsah

Firma Bühler jde za lidmi

Právo, Zdeněk Seiner

Společnost Bühler CZ v Žamberku na Orlickoústecku, zastavila podle informace ČTK plánovanou výstavbu výrobních hal. Podnik, který má hlavní základnu ve Švýcarsku, se specializuje na potravinářské linky, které vyrábějí čokoládu, těstoviny či krmivo pro zvířata.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Dny otevřených dveří v Bühleru kluky nadchly.

Článek

„V regionu bychom dnes nesehnali potřebných až 600 zaměstnanců, kteří tam měli pracovat. Technicky vzdělaní lidé na trhu práce scházejí,“ prohlásil generální ředitel firmy Bühler CZ Jiří Appeltauer. „Máme plán B, abychom zajistili výrobu, půjdeme za lidmi. Kooperujeme s firmami, které na to mají kapacity,“ dodal generální ředitel.

Hledají subdodavatele

Žamberská společnost proto teď hledá ve výběrových řízeních vhodné subdodavatele. Hodnotí jejich dodané vzorky komponentů, než se s nimi domluví na dlouhodobější spolupráci. Základní podmínkou je přesnost a spolehlivost podle švýcarských norem i zvyků a tradic.

Pružně reagovat

Podle Appeltauera je potřeba pružně reagovat na vzniklou situaci. Práce se z Čech neodstěhuje. „Firma Bühler bude zaměstnávat dalších pět nebo šest set lidí, ale jinde, ne v Žamberku,“ vysvětlil novou strategii společnosti Appeltauer.

Spolupracují se školami

Podnik aktuálně zaměstnává 440 lidí. Nové zaměstnance získává i prostřednictvím průmyslové školy v Letohradě, kterou podporuje. Za tento způsob spolupráce s učňovskými a středoškolskými zařízeními si vedení firmy vysloužilo uznání prezidenta republiky Miloše Zemana při jeho poslední návštěvě v Pardubickém kraji.

Den otevřených dveří

Vedení Bühleru nedávno uspořádalo i den otevřených dveří, aby nalákalo jak budoucí učně, tak nové zaměstnance, dnes už kvalifikované pro precizní práci. „Proto si zaměstnance vychováváme sami – to je jediná cesta, která vede k cíli. Bohužel ze školy k nám chodí dva až pět studentů ročně, což je zoufale málo,“ posteskl sil Appeltauer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám