Hlavní obsah

Do Česka přišlo loni za prací 15 tisíc Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ukrajinci tvoří v Česku po Slovácích druhou nejpočetnější skupinu pracovníků ze zahraničí. Na konci loňského roku jich v ČR legálně pracovalo 61 692, o rok dříve jich bylo 46 155. Velká část z nich k tomu stále používá služeb nelegálních zprostředkovatelů.

Článek

Na tuto skutečnost se zaměřil nový projekt ministerstva práce a sociálních věcí, který chce ukázat Ukrajincům legální cestu za prací v Česku.

Lidé z Ukrajiny totiž často využívají k získání práce v Česku - legální i "na černo" – tzv. klientů. Za vyřízení zaměstnání jim pak údajně dávají například část platu, platívají jim i za bydlení a za další "služby". Některé neziskové organizace na pomoc migrantům v souvislosti s klienty hovoří až o mafiánských praktikách a obchodu s lidmi.

Projekt propojuje tři ukrajinská centra v Užhorodě, Lvově a Charkově s asistenčními středisky v Praze, Brně, Plzni, Litoměřicích a Hradci Králové. Zájemcům na Ukrajině pracovníci zdarma poradí a pomohou s formuláři a žádostmi, česká centra se zas pro ně snaží vyhledat v tuzemsku zaměstnavatele.

S pomocí programu přijelo už několik desítek pracovníků. Martina Kalinová z ministerstva práce ČTK již dříve řekla, že cílem nového programu není přivézt do Česka co nejvíc pracovní síly z Ukrajiny, ale ukázat zájemcům o práci v ČR, že si mohou formality vyřídit a legální místo obstarat sami i bez pomoci klientů.

Projekt oslovuje hlavně firmy nabízející ubytování

V Česku se program zaměřuje na firmy, které by chtěly Ukrajince zaměstnávat. Zástupci firem získají kontakty, kam se s případnými požadavky mohou obracet. Podle zástupkyň Charity ČR je zájem soustředěn na firmy s ubytováním. Chtějí tak zabránit tomu, aby ukrajinský pracovník kvůli bydlení klienty stejně vyhledal.

Podniky stály hlavně o kvalifikované dělníky, montážníky, svářeče, pekaře, zámečníky, šičky či pracovníky do hypermarketů. Zájem je v Česku ale i o zdravotní sestry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám