Hlavní obsah

Česku chybějí řemeslníci s výučním listem

Právo, Novinky, kil, fš

Vedle řidičů mají zaměstnavatelé v České republice největší zájem o zaměstnance s výučním listem. Shánějí svářeče, lakýrníky nebo elektromechaniky. Logistické firmy či internetové obchody se už delší dobu potýkají s nedostatkem skladníků.

Foto: Profimedia.cz

Firmám chybějí zejména svářeči.

Článek

S nedostatkem kvalifikovaných pracovníků má Česko problémy dlouhodobě. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory má 85 procent firem problémy obsadit volná místa absolventy s výučním listem.

Generace řemeslníků odchází do důchodu

„Velkým problémem je, že generace řemeslníků odcházejí do důchodu a nemá je kdo nahradit. Největší nedostatek řemeslníků hlásí strojírenské a stavební podniky, výrazně lépe na tom ale nejsou ani textilní nebo zemědělské firmy. Poptávka je po montážních dělnících, elektromechanicích, kovářích, nástrojářích, lakýrnících či svářečích. Firmy mají zájem i o lidi bez zaměření, které lze zaměstnat ve skladech,“ popsal situaci Michal Havelka z personální agentury Job Leader Czech.

„Ze strany uchazečů jsme během dubna zaznamenali nejvíc poptávek po administrativních pozicích. Naopak dlouhodobě klesá zájem o práci v pohostinství, což by se ale mělo během letní sezóny změnit,“ dodal Havelka.

Problém je podle něj i s obsazováním pozic v sociálních službách, kde je hlavním důvodem nezájmu uchazečů nízké finanční ohodnocení. Z údajů Asociace poskytovatelů sociálních služeb vyplývá, že terénní pracovníci a pečovatelé berou v průměru 18 tisíc korun hrubého.

K „nedostatkovému zboží“ patří i kurýři v oboru logistiky. „Proto se jim snažíme vyjít vstříc a poskytnout různé benefity v podobě zkrácené a flexibilní pracovní doby či částečných úvazků, aby měli více času i pro svůj osobní život. V rámci inovací jsme zavedli speciální sociální síť pro kurýry Drát, aby mohli být více v kontaktu a sdílet své zážitky a zkušenosti,“ poznamenal Miloš Malaník z přepravní společnosti DPD.

Reklama

Související témata:

Související články

Práci změnil rekordní počet lidí

V České republice během posledních šesti měsíců vyměnilo zaměstnavatele dvacet procent lidí, což je nejvíce za poslední tři roky. Hlavním důvodem k odchodu...

Výběr článků

Načítám