Hlavní obsah

České firmy podceňují kybernetické hrozby

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy v České republice podceňují hrozby, které představují kybernetické útoky. Hackeři přitom mohou nejenom vyřadit z provozu významné servery, ale také ukrást citlivá data či peníze na účtech bankovních klientů.

Foto: Profimedia.cz

Česko zažilo útoky hackerů v nedávné minulosti.

Článek

„Týká se to nejenom většiny firem, ale také vládních institucí či armády,“ říká Martin Půlpán, šéf společnosti Net.pointers, která se kyber kriminalitou v České republice dlouhodobě zabývá.

Hackeři kradou informace i peníze

Hackeři se podle něj při útocích nesoustředí jen na finanční domy, ale snaží se získat citlivá data klientů či strategické informace firem, které mohou následně zneužít. Dalším cílem jsou peníze klientů, ke kterým se hackeři dostávají zejména prostřednictvím ukradených čísel kreditních karet anebo přímým napojením na jinou kriminální činnost, kde hrají roli citlivé informace o klientech.

Postižené firmy ze strachu mlčí

Příkladem mohou být úniky informací z pojišťovacích smluv, různá obchodní tajemství a podobně. „Postižené instituce o útocích raději mlčí ze strachu, že by přišly o důvěru klientů,“ vysvětluje Půlpán důvody, proč se v České republice o počítačové kriminalitě tak málo mluví.

Česko už není pro hackery nezajímavé

Podle slov předního amerického odborníka Jima Jaegera, viceprezidenta kybernetické divize společnosti General Dynamics, firmy z velké části spoléhají na skutečnost, že jich se případný útok hackerů netýká. Častým argumentem bývá, že útoky na české firmy jsou méně pravděpodobné než na ty z větších zemí. „Útoky už ale dorazily ze světa také do Česka, jen nejsou vždy viditelné,“ upozorňuje Jaeger.

Stejné názory sdílejí i někteří čeští odborníci „V nedávné době jsme byli svědky toho, že problematika bezpečnosti se nás také dotýká. Připomeňme jen útoky na přední české zpravodajské servery či bankovní instituce. Tím ovšem veškerý problém skončil, málokdo se věnuje tomu, jak útokům do budoucna předcházet,“ varuje Martin Půlpán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám