Hlavní obsah

Češi jezdí do zahraničí na dovolenou v průměru jednou za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jezdí do zahraničí na dovolenou méně než ostatní Evropané. V průměru podniknou jednu cestu za dva roky. Němci či Španělé vyjíždějí do ciziny téměř třikrát častěji. Nejhůř jsou na tom Poláci, kteří se vydají za hranice jen jednou za pět let.

Foto: Profimedia.cz

Počet dní, které Češi tráví na dovolené, se stále snižuje.

Článek

Údaje vyplývají ze statistik společnosti ERV, která vlastní i Evropskou cestovní pojišťovnu.

Dny dovolené se krátí

Počet dní, které Češi tráví na dovolené, se stále snižuje. Loni to bylo v průměru devět dní, o rok dříve 10,4 dne. Podobně jsou na tom například Španělé (8,7 dne). Přestože i u západních sousedů se dovolená meziročně zkracuje, stále si umějí dopřát více než Češi. Němci stráví u moře v průměru celých 13 dní, Italové 12.

"Délka pobytu samozřejmě souvisí s kupní sílou jednotlivých evropských zemí. Češi nemohou nebo nejsou ochotni utratit za dovolenou tolik co Němci nebo Italové, ale nejsme na tom nejhůř," uvedl šéf komunikace pojišťovny Vlastimil Divoký.

Češi preferují Chorvatsko

Značný rozdíl je také v destinacích, které volí Evropané za cíl svého odpočinku. Zatímco v Česku je naprostou jedničkou Chorvatsko, Němci a Italové vyrážejí nejraději do Španělska, Španělé zase do Francie. V první pětce nejnavštěvovanějších zemí mají Evropané na rozdíl od Čechů i exotické destinace jako například Karibik.

Přestože počet českých turistů, kteří si dovolenou raději zařídí sami, rok od roku přibývá, Češi upřednostňují cestovní kanceláře. Organizovaně jezdí na 60 procent Čechů, na vlastní pěst se vydá 40 procent z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám