Hlavní obsah

Australané se s "doktorem Štastným" učí milovat svou práci

SYDNEY

Nenávidíte svou práci? S pomocí australského Institutu štěstí se ji můžete naučit dokonce milovat. Psycholog Timothy Sharp, který institut vede a je znám také jako "doktor Šťastný", učí lidi, jak dostat ze své práce maximum. Stejně tak radí firmám, jak si uchovat cenné zaměstnance.

Článek

„Učíme lidi, jak vytvořit prostředí, jehož součástí lidé chtějí být, a také vytváříme prostředí, kde lidé mohou fungovat, jak nejlépe umí,” prohlásil Sharp. „V některých společnostech je to jednorázová záležitost na jednohodinové sezení, ale také jsme pracovali s firmami šest, osm měsíců.”

Sharp alias doktor Štěstí říká, že blaženost v práci je více než jen si to užít − jde o nabádání zaměstnanců, aby přijali odpovědnost za své osobní postoje a aby se naučili využívat svou sílu.

„Nehledě na to, zda máme oprávnění, nebo ne, můžeme mít vliv na naše štěstí a také můžeme mít vliv na lidi kolem nás. Neexistuje něco jako perfektní práce. Ačkoliv mohou vytvořit správné podmínky, zaměstnavatelé neumějí přimět jedince, aby myslel určitým způsobem,” vysvětlil.

Co způsobuje nízká nezaměstnanost?

Nízká australská nezaměstnanost představuje trend, kdy společnosti najímají organizace jako je Institut štěstí, aby jim pomohly jejich práci zatraktivnit a aby jim pomohly udržet si talentované pracovníky.

Současný zmatek na světovém finančním trhu také nutí mnoho společností, aby se poradily. Prý se ptají, jak se s nejistotou mohou pozitivně vyrovnat. „Společnosti říkají 'chceme, aby naši lidé byli optimističtí v tom, že se přes to dostaneme'.”

Pro většinu lidí, kteří zůstanou v zaměstnáních, která se jim nelíbí, ale která jim dávají jistotu, má Sharp radu, aby se zaměřili na to pozitivní a snažili si to užít. Za ty, kteří práci mění často, Sharp doufá, že najdou ten správný poměr štěstí a zadostiučinění. Podle Sharpa je často lehčí zlepšit současnou situaci než opustit potápějící se loď.

Lék vidí právě ve zlepšené komunikaci s kolegy, v dovolených a v pokusech řešit situace a úkoly, než aby si lidé jen na vše stěžovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám