Hlavní obsah

Práce baví přes polovinu lidí

Novinky,

Průzkum zabývající se motivací českých zaměstnanců potvrdil, že lidé v ČR se v přístupu k zaměstnání výrazně liší, nejdůležitější motivací k práci ale stále zůstává finanční zabezpečení – tak se vyjádřilo 59 procent respondentů. Třetině lidí dává jejich práce hlavně pocit jistoty, zároveň ale větší část lidí práce baví (55 procent). Nejvíce zábavná přijde obyvatelům Jihočeského kraje, nejméně pak těm z Pardubického kraje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost Čechů v zaměstnání.

Článek

Podle průzkumu agentury Ipsos mezi 3317 lidmi pro společnost Sodexo Benefity, která se specializuje na poskytování stravenek a dalších výhod, mají nejsilnější touhu po zabezpečení lidé z Libereckého a Pardubického kraje, tam je důležité pro 68 procent obyvatel.

Třetina Čechů chce čelit zajímavým pracovním výzvám a být ceněna jako profesionálové svého oboru. Téměř 30 procentům dále dává práce pocit, že někam patří, a každý desátý dotázaný hledá v práci kvalitní přátelství.

Slušný plat a dobrý šéf

Ke spokojenosti v zaměstnání nejvíce přispívá dobré finanční ohodnocení (65 procent), dobrý kolektiv (60 procent) a férový šéf.

„Finanční ohodnocení a dobré vztahy s kolegy a šéfem jsou pro spokojenost v zaměstnání zásadními faktory. V práci strávíme více než polovinu našeho celého života, proto jsou tam důležité nejen materiální, ale i sociální a psychologické aspekty. Potřeba uznání, ocenění, podpory a lidskosti vede nejen ke spokojenosti, ale i k větší motivaci odvádět dobře svou práci,“ vysvětlila psychoterapeutka Zuzana Douchová z terapeutického centra My life studio.

Svoboda v práci pro mladé

Flexibilita pracovní doby je důležitá jen pro čtvrtinu lidí, stejně tak možnost kariérního růstu. U mladých lidí je však potřeba volnějšího pracovního režimu mnohem důležitější než pro ostatní, bez ní si dobré zaměstnání neumí představit 40 procent studentů. Dobrého zaměstnavatele si bez zaměstnaneckých benefitů neumí představit téměř třetina respondentů.

„Nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem zůstávají stravenky v papírové nebo digitální podobě na kartě. Ty v Česku dostává skoro polovina zaměstnanců. V posledních letech je na vzestupu poptávka po volnočasových benefitech, které zaměstnance motivují ke zdravějšímu životnímu stylu a působí jako prevence řady civilizačních onemocnění,“ poznamenal Štěpán Tůma ze společnosti Sodexo Benefity Česká republika.

Z jiného průzkumu nicméně vyplývá, že třetině zaměstnanců se nabídka benefitů jako taková příliš nelíbí. [celá zpráva]

Nespokojení dělníci

Pětina zaměstnanců se chce v práci učit novým věcem a pro desetinu lidí je důležité moderní pracovní prostředí, setkávání se zajímavými lidmi nebo dobré postavení v rámci firmy. Významný post ve firmě je důležitější pro muže a obyvatele Jihočeského kraje.

Nejspokojenější ve své práci jsou zaměstnanci kancelářských profesí, nejméně lidé pracující jako dělníci. Obecně jsou ale Češi se svým zaměstnáním spokojeni. Nekomfortně se v aktuálním zaměstnání cítí jen necelá pětina lidí.

Typologie zaměstnanců

Na základě průzkumu vznikl i přehled sedmi různých typů zaměstnanců podle jejich přístupu k zaměstnání a ústřední motivace k práci. Metodologie může zaměstnavatelům pomoci identifikovat hlavní motivace lidí a nabídnout jim daňově zvýhodněné benefity a další výhody dle jejich zařazení tak, aby s nimi zaměstnanci byli co nejspokojenější.

Základní typy zaměstnanců jsou popsány jako: kamarád, pracant, konzervativec, profesionál, kariérista, altruista a pohodář.

Kamarád je podle průzkumu nejčastěji žena ve věku 25–37 let, pracující ve veřejném zdravotnictví, sociálních službách, maloobchodu nebo ve finančním sektoru. Lidem z tohoto segmentu práce nejčastěji pomáhá navázat kontakty s novými lidmi.
Pro Pracanta je v zaměstnání nejdůležitější pocit jistoty. Nejčastěji jde o muže staršího 38 let, pracujícího ve stavebnictví či v dopravě.
Především finanční zabezpečení hledá v práci Konzervativec, tedy nejčastěji žena nad 45 let, absolventka střední školy, která pracuje v administrativě nebo v obchodu. Lidé spadající do tohoto segmentu mají rádi vše pod kontrolou.
Práce rovná se výzva pro zaměstnance Profesionála – vysokoškolsky vzdělaného muže ve věku 25–37 let, který pracuje nejspíš v IT, vědecké či technické oblasti. Díky své práci se cítí jako ceněný profesionál. Práce mu přináší nové a zajímavé výzvy, které jej motivují nejvíc.
Kariérista potřebuje ve svém zaměstnání zažívat především úspěch. Jde mu hlavně o postavení ve firmě a peníze. Takové zaměstnance lze potkat zejména ve finančnictví, pojišťovnictví nebo v energetice, pravděpodobně se bude jednat o vzdělaného muže do 30 let.
Jako poslání vnímá svou práci Altruista, nejčastěji žena s vysokoškolským vzděláním jakéhokoliv věku, která pracuje ve školství, sociálních službách nebo ve zdravotnictví. Na svém zaměstnání nejvíce oceňuje, že může být vzorem pro ostatní.
Pohoda a klídek, hlavně aby nikdo moc neotravoval – to hlavně zajímá Pohodáře. Takové zaměstnance potkáte nejčastěji v administrativě, jsou to muži i ženy mezi 38 a 50 lety.

Novou práci hledá pětina lidí

V uplynulém více než půlroce změnilo práci osmnáct procent Čechů a zhruba pětina lidí si aktuálně novou práci buď hledá nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží.

„Míra spokojenosti zaměstnanců odráží všeobecnou spokojenost s ekonomickým vývojem země, v posledních čtyřech letech je víceméně stejná. Kdo není v práci spokojen, nemá příliš velký problém ji změnit. Nespokojenců, kteří setrvávají v nevyhovující práci, není mnoho, a tudíž i celková míra spokojenosti zaměstnanců je vyšší,“ řekla Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky personálněporadenské společnosti Randstad. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zájem o práci seniorů se zvyšuje

Zaměstnávání seniorů je v personalistice živým tématem, zejména kvůli ztenčování zásob volných pracovních sil. Zájem o jejich zaměstnávání pomalu roste,...

Firmy zmírní tempo náboru

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro druhé čtvrtletí roku 2018 mírné zpomalení náborových plánů. Sedm procent očekává nárůst počtu zaměstnanců, pět...

Výběr článků

Načítám