Hlavní obsah

Češi jsou k vlastnímu podnikání skeptičtí a nechtějí riskovat, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé v Česku jsou k vlastnímu podnikání skeptičtí. Nepanují zde podle nich příznivé podmínky, vadí jim legislativa a bojí se vlastního selhání. Navzdory tomu více než polovina lidí vnímá soukromé podnikání jako lákavou možnost pracovní kariéry. Vyplynulo to z průzkumu agentury GfK, který zpracovala pro převážně kosmetickou společnost Amway.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V rámci průzkumu jen třetina dotázaných uvedla, že považuje současnou ekonomickou situaci za příznivou pro založení a fungování vlastní živnosti či podnikání. Česká ekonomika však loni rostla o 4,5 procenta a podle analytiků by měl růst pokračovat i letos, ačkoliv zřejmě kvůli postupnému vyčerpání kapacit zpomalí.

Nesrozumitelná legislativa

Za problém při podnikání Češi považují legislativu, která podnikatelům mnohdy komplikuje práci. Systém legislativy kolem podnikání považuje za lehce srozumitelný 28 procent lidí.

„Zřejmě se ale jedná o celoevropský problém, neboť podobný výsledek průzkum ukázal i ve velké částí zemí Evropské unie,“ uvedla agentura.

Zhruba čtvrtina Čechů také uvedla, že je v podnikání ochotna riskovat své selhání. V evropském i celosvětovém průměru jsou lidé odvážnější, tento poměr se pohybuje nad 40 procenty.

Odvážnější mladá generace?

Soukromé podnikání 54 procent lidí vnímá jako lákavou možnost pracovní kariéry (byť to samozřejmě neznamená, že se o to pokusí), což platí zejména u mladších a vzdělanějších lidí.

„Jistou roli hraje fakt, že mladá generace je jazykově vybavenější a má potřebné znalosti technologií. Navíc zde máme stále více úspěšných start-upů (nově vznikajících firem), jež vyrostly z malých firem do mezinárodního významu. Tyto společnosti tvoří důležité příklady toho, že podnikání je zajímavá alternativa k běžnému zaměstnání,” konstatoval Martin Lukeš z katedry podnikání Vysoké školy ekonomické v Praze.

Podle letošního šetření Hospodářské komory a Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace mezi 2539 studenty upřednostňují po studiu podnikání dvě pětiny současných vysokoškoláků. I oni se však obávají neúspěchu. [celá zpráva]

Vrátíme-li se k průzkumu pro Amway, lidé zároveň vyjadřují mírnou nedůvěru k českému vzdělání. Méně než polovina (45 procent) z nich si myslí, že české vzdělávání přispívá k získání potřebných podnikatelských znalostí a dovedností.

Průzkumu se v ČR zúčastnilo 1007 lidí. Na stejné otázky pak odpovídalo celkem 49 tisíc respondentů ve 44 zemích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám