Hlavní obsah

Poptávka po zaměstnancích neklesá

Zaměstnavatelé v České republice ohlásili pro první čtvrtletí roku 2018 optimistické náborové plány. Šest procent zaměstnavatelů očekávalo nárůst počtu pracovních sil, tři procenta jejich snížení a 90 procent nepočítalo s žádnými změnami (zbylé procento firem neví). Začátek nového roku tomu odpovídá, kupříkladu IT firmy mají navíc větší zájem o ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„První čtvrtletí bývá z hlediska zaměstnanosti nejhorším obdobím roku. Firmy nabízejí méně sezónních prací a jejich náborové aktivity jsou nízké i pokud jde o stálá pracovní místa. V důsledku toho bývá nezaměstnanost na ročních maximech. Aktuální výsledky jsou však optimistické. Významně vzrostl počet velkých firem nad 250 zaměstnanců, které budou nabírat,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

„Největší poptávku firem evidujeme v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu, logistice a v zákaznickém servisu, kde je stále obtížnější najít vhodné zaměstnance i na nekvalifikovaná pracovní místa. Vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti jsou to právě tyto oblasti, kde vzniká nejvyšší tlak na růst mezd,“ vysvětlila.

Jedním z nejsilnějších náborových prostředí je například odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody. Poptávka po zaměstnancích tedy může nadále růst.

Ženy v IT

Zajímavá je rovněž skutečnost, že se firmy letos snaží více řešit nedostatek žen v informatice. Mezi počítačovými techniky, programátory i designéry webových stránek totiž ženy nezastávají ani deset procent, ještě v 90. letech to byla jedna třetina.

S nezájmem žen o informatiku se potýkají i vysoké školy, firmy si přitom ženy v IT pochvalují. Některé proto upravují své náborové kampaně tak, aby oslovily i ženské uchazečky.

„Důvodem toho, že je v ČR znatelně méně žen v informatice, může být skutečnost, že v české společnosti stále přežívá jakési stigma, které zaměstnání v oboru informačních technologií provází,“ poznamenal k tomu personální ředitel společnosti Cleverlance Martin Paták. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Celoživotní učení snižuje nezaměstnanost

V pravidelném čtvrtletním průzkumu nazvaném Workmonitor od personálně-poradenské společnosti Randstad se 86 procent respondentů z celého světa vyjádřilo, že...

Firmy si odborníky vychovávají samy

Nedostatek lidí na trhu práce vnímají nejsilněji firmy z odvětví informačních technologií (IT), jež musejí odmítat nové zakázky kvůli kritickému nedostatku...

Výběr článků

Načítám