Hlavní obsah

Absolventi bez praxe jsou na pracovním trhu znevýhodněni

Právo, kil

Zatímco pro středoškoláky je brigáda spíše jen občasným prázdninovým přivýdělkem ke kapesnému, pro vysokoškoláky už má její pokračování i v době studia jiný rozměr. Absence praxe při studiu totiž může být pro získání dobrého místa hendikepem.

Foto: Profimedia.cz

Studenti si z brigád a stáží odnášejí nejen finance, ale také základní pracovní návyky.

Článek

Nejen finance, ale také základní pracovní návyky, formování zodpovědnosti, samostatnosti a mnoho dalších zkušeností patří mezi bonusy, které si z brigád a stáží studenti odnášejí.

Středoškoláci volí menší náročnost

„Mezi brigádami při střední a vysoké škole je mnoho odlišností. Středoškoláci si na rozdíl od vysokoškoláků přivydělávají formou brigády obvykle jen přes prázdniny. Vysokoškoláci již mají možnost lépe si rozvrhnout čas strávený ve škole a mimo ni, proto jsou schopni brigády absolvovat i v průběhu školního roku. Mnohdy však tento čas věnují spíš profesní praxi,“ hodnotí základní rozdíl mezi pracujícími studenty marketingová ředitelka personální agentury Grafton Recruitment Jitka Součková.

Uchazeči s předchozí praxí mají ve výběrových řízeních proti nováčkům na pracovním trhu velkou výhodu.

Středoškoláci tak nejčastěji obsazují méně kvalifikované pozice. Podle Součkové nalézají uplatnění především jako pomocná síla ve stáncích s občerstvením, při inventurách skladů nebo v zemědělství.

„Brigády v našich restauracích obsazují i velmi mladí lidé, ve věku 15 až 18 let. My si na nich ceníme především energie, elánu a chuti se učit. I takto mladé lidi se ale snažíme motivovat k postupu v jejich schopnostech i kariéře,“ hodnotí situaci brigádníků Linda Šefčíková, personální manažerka společnosti McDonald‘s.

Firmy si vybírají zaměstnance

Proti středoškolákům mají studenti vysokých škol mnohem širší spektrum nabídek. „Vysokoškoláci nacházejí daleko širší uplatnění, a to jak kvůli svému věku, tak i díky schopnostem. Nabídky zkrácených úvazků pro vysokoškoláky jsou také stále častější a studenti se snaží získat alespoň základní praxi. Firmy jim tuto možnost hojně nabízejí, protože si tímto způsobem vychovávají případné zaměstnance,“ vysvětluje Součková.

Mnoho firem využívá k hledání budoucích zaměstnanců nejen personální agentury, ale také interní i externí pracovní portály. Každoročně probíhají i podzimní veletrhy pracovních příležitostí, při nichž se firmy snaží přímo na vysokých školách nabízet uplatnění ve svých řadách. Studenti práv a odvětví ekonomie jsou tak v hledáčku mnoha firem.

Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB, zodpovědná za útvar Lidé a komunikace, na studentech a absolventech oceňuje především jejich potenciál a chuť inovovat. Rostoucím požadavkům zaměstnanců se ale musela dokázat přizpůsobit i společnost sama.

„V ČSOB se snažíme aktivně podporovat zaměstnance ve skloubení jejich pracovního a soukromého života. Na některých pracovních pozicích tak u nás ocení flexibilní pracovní dobu a místo práce,“ představuje výhody zaměstnání v bankovním sektoru Suchánková a dodává: „Mladá generace u nás má velké možnosti kariérního růstu, možnost rotace v odděleních společnosti či v rámci ostatních dceřiných společností.“

Uchazeči s praxí mají výhodu

S rostoucí nabídkou placených studentských stáží a brigád ale roste i konkurence mezi absolventy, kteří se o práci ucházejí. Uchazeči s předchozí praxí mají ve výběrových řízeních proti nováčkům na pracovním trhu velkou výhodu a v současnosti i početní převahu.

„Předchozí praxe nebo pracovní zkušenosti jsou pro nás velmi zajímavé a nemusí se jednat jen o praxi přímo v bance. Oceňujeme i studium v zahraničí nebo členství ve studentských klubech. Důležité je, aby si dotyčný během studia pouze neužíval studentského života, ale aby získal alespoň nějaké základní pracovní zkušenosti a návyky,“ zdůrazňuje Suchánková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám