Hlavní obsah

Největší podíl mezi živnostníky mají čtyřicátníci, mladí tolik nepodnikají

Novinky,

Živnostenský list využívá v České republice pouze 129 tisíc lidí mladších 30 let. Podle dat portálu Informace o firmách společnosti CRIF jsou přitom v ČR 1,4 miliónu aktivních živností. Mladí lidé tak tvoří pouze necelou desetinu všech aktivních podnikatelů, čtvrtinu obstarávají čtyřicátníci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Živnostenskému podnikání se věnuje pouze osm procent všech mladých lidí v tomto věku. Ve věkové skupině mezi 41 a 50 lety má aktivní živnost každý čtvrtý člověk.

Podobné procento živnostníků je také mezi lidmi ve věku od 51 do 60 let, a to 22 procent. Ve věkové kategorii lidí mezi 31 a 40 lety tvoří živnostníci 17 procent populace, mezi lidmi staršími 60 let je to 11 procent.

Někteří ještě studují

„Mladí lidé se do podnikání příliš nehrnou. Důvodů je více. Někteří v tomto věku ještě studují, věnují se koníčkům nebo mají malé děti, jiní sbírají zkušenosti v prvním zaměstnání. Pro mladé jde o bezpečnější formu získávání pracovních zkušeností než podnikání. Proto se také do podnikání pouštějí častěji až poté, co získají určitou praxi ve výdělečné činnosti,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Z aktivních 1,4 miliónu všech živnostníků tvoří třetinu ženy. [celá zpráva]

Více než 90 procent živnostníků a živnostnic podniká bez zaměstnanců. Většina živnostníků se věnuje drobnému podnikání s obratem do jednoho miliónu korun. Nejvíce jich je v Praze, v Libereckém a v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související články

Podnikání je u nás stále komplikované

Zájemci, kteří plánují založení vlastního podniku, by si měli na začátku položit některé klíčové otázky: Jakou formu podnikání zvolit? Jaké panuje...

Každý desátý Čech dnes podniká

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl za tři čtvrtletí o 20 tisíc na 996 tisíc. Vyplývá to z evidence...

Výběr článků

Načítám