Hlavní obsah

Změny názvů profesí aneb Z dělníka operátorem výroby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední desetiletí se změnilo označování řady profesí natolik, že mohou být inzeráty pro leckoho nesrozumitelné. Znatelný je nástup angličtiny do názvů pracovních pozic, často i v nepočeštěné podobě. Z dělníka je nyní operátor výroby, sekretářkám se říká asistentky. Označení uklízečky za operátorku podlahových ploch však již působí skutečně přehnaně.

Foto: Profimedia.cz

Označení uklízeček za „operátorky podlahových ploch“ působí minimálně poněkud kostrbatě až bizarně.

Článek

„Po roce 1989 se mnohé v označování pracovních pozic změnilo. Vznikly zcela nové profese, především v oblasti informačních technologií. A drtivý nástup mělo anglické přejmenování,“ konstatuje Erik Švarcbach z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Mnoho pojmenování pro sekretářku

Dříve málo vídaným jevem je také současný a běžný větší počet názvů pro stejné povolání. Sekretářky v inzerátech už příliš nenajdeme, spíše tam bude office support, office coordinator, office manager, executive assistant nebo personal assistant.

Ve všech případech se ale jedná o práci pro asistenty či asistentky, tedy dříve sekretářky.

Slovníček profesí
DělníkOperátor výroby
LaborantFarmaceutický asistent
Obchodní cestující/zástupceSales representative, account manager, sales manager, manažer prodeje
Pracovník zahraničního obchoduImport manager
ProdavačkaShop assistant
ŘeditelDirector, factory manager, general manager
SekretářkaOffice assistant, personal assistant
TelefonistaCall centre operator, hot line operator, help desk assistant (vždy dle konkrétního zařazení, dříve tyto pozice neexistovaly)
ÚčetníAccountant
UklízečkaOperátorka podlahových ploch (v extrémním případě)

S výjimkou státní správy také prakticky vymizeli náměstci, opět je nahradily nejčastěji anglické názvy.

Některé tradiční profese změnám odolávají

„Ve firmách chtějí, aby název profese zněl co nejatraktivněji. A také aby byl srozumitelný mezinárodně,“ doplňuje Švarcbach. Většina pozic v obchodních firmách obsahuje slovo manažer.

Některé tradiční profese však změnám odolávají. Kuchaři jsou i nadále kuchaři, to samé platí pro lékaře nebo právníky. Ani řemeslné profese neprošly přejmenováním. Firmy nadále hledají truhláře, zámečníky, svářeče a slévače.

Reklama

Související články

Účetní není automaticky daňovým poradcem

Hranice mezi činnostmi a pravomocemi účetních a daňových poradců nebývají obecně považovány za příliš ostré. V běžné praxi proto často dochází k případům, kdy...

Personalisté cílí na pasivní kandidáty

Hlad po kvalitních pracovnících, který v současnosti panuje na českém trhu práce, zrodil i fenomén tzv. pasivního kandidáta. Jedná se o kvalifikovaného...

Výběr článků

Načítám