Hlavní obsah

Třetinu živnostníků v ČR tvoří ženy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý pátý Čech starší 15 let, celkem 1,8 miliónu lidí, má v současnosti živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 miliónu jedinců, zbytek ji má přerušenou. Třetinu podnikatelů s aktivní živností tvoří ženy. Jak dále vyplývá z analýzy dat společnosti CRIF Czech Credit Bureau, nejvíce živnostníků podniká v obchodě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Typickým představitelem živnostníka je muž, který dosahuje obratu do miliónu korun a podniká v obchodě. Ženy kromě obchodu podnikají zejména v profesních, vědeckých a technických činnostech.

Více žen vlastní firmy až v posledních letech

„Analýza ukázala, že mezi ženami a muži v živnostenském podnikání existují mnohem menší rozdíly než v případě vlastnictví obchodních společností. Ženy například vlastní 17 procent obchodních společností, ale podílejí se 33 procenty na aktivně využívaných živnostenských oprávněních,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti, která výzkum provedla.

Obě formy podnikání však mají podle ní jeden společný rys: firmy vlastněné ženami působí na trhu kratší dobu než ty ve vlastnictví mužů. Ženy se tedy do podnikání pustily později a jejich počet se zvyšuje rychleji než počet mužů.

Půl miliónu živností funguje přes 20 let

Čtvrtina mužů živnostníků (232 tisíc) a třetina živnostnic (141 tisíc) se věnuje činnostem spadajícím právě do segmentu obchodu. Ve stavebnictví je pětina živnostníků (203 tisíc), avšak pouze jedno procento všech podnikajících žen (pět tisíc).

Třetí nejčastější oblast podnikání je společná – zpracovatelský průmysl. V něm podniká 16 procent živnostníků (147 tisíc) a devět procent živnostnic (42 tisíc). Profesní, vědecké a technické činnosti jsou předmětem podnikání pětiny živnostnic (91 tisíc), ale pouhé desetiny mužů (91 tisíc).

Téměř 20 procent živnostnic a 15 procent živnostníků si založilo živnost v posledních pěti letech. Naopak téměř 40 procent živností u mužů a třetina živností u žen byla založena před více než 20 lety. Živností starších 20 let je tak necelých půl miliónu.

Reklama

Související články

Podnikání je u nás stále komplikované

Zájemci, kteří plánují založení vlastního podniku, by si měli na začátku položit některé klíčové otázky: Jakou formu podnikání zvolit? Jaké panuje...

Každý desátý Čech dnes podniká

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl za tři čtvrtletí o 20 tisíc na 996 tisíc. Vyplývá to z evidence...

Výběr článků

Načítám