Hlavní obsah

S odklízením sněhu mohou pomoci i nezaměstnaní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové obcí, které se potýkají s přívaly sněhu, se mohou obrátit na Úřad práce ČR (ÚP ČR). Všechna jeho kontaktní pracoviště jsou připravena vyjít jim vstříc a nabídnout na údržbu cest vhodné zaměstnance, sdělila mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sněhová nadílka trápí v tuto dobu řadu obcí v celé České republice, především v horských oblastech. Situace komplikuje dopravu a brání řadě lidí v cestě do zaměstnání či na dovolenou.

Veřejně prospěšné práce

„Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací (VPP) vhodné zaměstnance na odstraňování sněhu, údržbu chodníků a cest a zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat e-mailem, telefonicky i osobně,“ popsala generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Institut VPP je určen zejména pro dlouhodobě nezaměstnané uchazeče o zaměstnání a patří mezi hlavní pilíře aktivní politiky zaměstnanosti (APZ).

Úřad tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Jsou určeny pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání. V případě VPP není důležitá vysoká kvalifikace či výborný zdravotní stav. Zároveň umožňují dlouhodobě nezaměstnaným, aby si oživili pracovní návyky a poté snáze našli stálou práci.

Měsíční výše příspěvku ÚP ČR v rámci nástroje APZ vzrostla od 1. ledna 2017 na 15 tisíc Kč. V případě asistentů prevence kriminality a koordinátorů VPP pak na 16 tisíc korun. Od loňského ledna do konce listopadu umístil ÚP ČR v rámci VPP celkem 21 954 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám