Hlavní obsah

Nákupem dárků stráví zaměstnanci hodinu a půl pracovní doby

Novinky,

Vánoční dárky zaměstnanci stále více obstarávají přes mobil. Dochází tak jako každý prosinec k jejich rozptylování a největšímu poklesu jejich pracovního výkonu. V rozmezí od 1. do 20. prosince vzrostla ve firmách a institucích v ČR míra zneužívání pracovního času meziročně o další tři minuty na 95 minut denně. Je to o 37 minut více, než kolik promrhají ve zbytku roku. Podle druhu profese to znamená, že zaměstnanci v průměru stráví mimopracovními aktivitami přibližně třetinu svého celkového aktivního času na pracovním počítači či mobilním telefonu. Vyplývá to z dat společnosti truconneXion.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Trend okrajování pracovní doby ve prospěch soukromých aktivit zaměstnanců platí v předvánočním období již pátý rok po sobě – vinny jsou zejména intenzivní předvánoční nákupy a blížící se vánoční a novoroční svátky, jejichž příprava se stále více přesouvá na internet,“ uvedl Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion, která pomáhá firmám zjišťovat, jak zaměstnanci využívají výpočetní techniku.

K dalším důvodům poklesu pracovní morálky před koncem roku se řadí sociální sítě. V popředí statistiky nejfrekventovanějších privátních aktivit na internetu se dlouhodobě drží plánování programu vánočních či novoročních svátků a zimní dovolené.

Méně na PC, více na mobilu

Podíl přístupů na weby elektronických obchodníků v předvánočním období se navíc z prostředí mobilních telefonů meziročně zvýšil o osm procent, o šest procent vzrostl také čas, který zaměstnanci tráví na mobilech mimopracovními činnostmi.

Oproti tomu podobně vynaložený čas na počítačích za stejnou dobu klesl o šest procent.

Vánoce na internetu z hlediska českých zaměstnanců aneb TOP 5 vánočních aktivit:
Výběr a nákup vánočních dárků
Sociální sítě a soukromé e-maily
Plánování vánočních dnů
Výběr a rezervace dovolené
Kalendáře, fotoknihy a PF

Lze předpokládat, že po telefonu budou lidé sahat stále častěji s tím, jak dále porostou možnosti jeho využívání. Například v blízké době budou intenzivněji telefon využívat jako digitální peněženku pro placení v kamenných i internetových obchodech.

Jak bude koexistence s mobilními telefony snazší a intuitivnější, poroste pro zaměstnavatele další riziko zneužívání tohoto média pro mimopracovní účely v pracovní době. Obavy by z toho měly mít hlavně firmy, které u svých zaměstnanců nevyhodnocují čas strávený na internetu.

Podle statistiky jejich podíl meziročně vzrostl ze 41 procent na 42. Znamená to tedy, že v současné době využívání pracovní doby prostřednictvím softwarových nástrojů monitoruje 58 procent společností v ČR.

Je třeba si uvědomit, jak prokázaly odborné studie, že četnost využívání mobilního internetu je nepřímo úměrná schopnosti soustředění, či dokonce schopnosti prožívat štěstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám