Hlavní obsah

Mzdy rostly všem kategoriím zaměstnanců

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní vyšší růst mezd byl podle dat, která dlouhodobě vyhodnocuje portál Platy, z pohledu jednotlivých pozic poměrně vyrovnaný. V rozmezí tří až čtyř procent si v průměru polepšily všechny sledované skupiny zaměstnanců. O čtyři procenta se navýšily mzdy nižšího, středního i vrcholového managementu. O tři procenta stouply mzdy pomocným pracovníkům, ale také kvalifikovaným zaměstnancům, pracovníkům ve službách nebo administrativním pracovníkům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokud se na růst mezd podíváme z dlouhodobějšího hlediska, jsou rozdíly výraznější. V průběhu let 2009 až 2016 nejvíce vzrostly mzdy vrcholového vedení, a to o 29 procent.

V pomyslném žebříčku se na druhé příčce umístili se sedmnáctiprocentním nárůstem kvalifikovaní techničtí zaměstnanci a nižší a střední manažeři. V těsném závěsu za nimi skončili kvalifikovaní zaměstnanci v netechnických oborech s šestnáctiprocentním zvýšením.

Skokové navýšení platů se nekonalo

Nejnižšího růstu mezd (osm procent) se dočkali administrativní pracovníci, následovali zaměstnanci ve službách (10 procent) a pomocní pracovníci (12 procent).

„Nezaměstnanost v České republice dosahuje rekordně nízkých hodnot, počet reálně dostupných lidí na trhu se snižuje a v mnoha oborech lidé opravdu citelně chybějí. I vlivem toho mzdy v letošním roce rostou, ale ke skokovému navýšení platů, předpovídanému některými ekonomy, nedošlo. Firmy nicméně více investují do udržení kvalitních zaměstnanců, a to nejen prostřednictvím různých benefitů, ale také podporou rozvoje lidí, jejich vzdělávání a zlepšením pracovního prostředí,“ vysvětluje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.

Nejvyšší mzdy jsou v bankovnictví

Z pohledu regionů vzrostla v dlouhodobém horizontu v období 2009 až 2016 nejvíce mzda v Plzeňském kraji, a to o 26 procent. Následují kraje Středočeský a Liberecký s 23procentním růstem, o 22 procent si polepšili zaměstnanci v Jihomoravském kraji.

Nejnižší, 17procentní nárůst, byl zaznamenán ve Zlínském kraji a překvapivě také v Praze.

Ve kterých oborech jsou v letošním roce zaměstnanci oceňováni nejvíce? Nejvyšší průměrné mzdy jsou v bankovnictví a pojišťovnictví, následují pracovníci informačních technologií – „ajťáci“.

Naopak nejméně vydělávají lidé ve službách, zejména v pohostinství a ubytovacích službách, administrativní a podpůrní pracovníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám