Hlavní obsah

Češi umějí velmi dobře improvizovat, tvrdí jednatel automobilové finanční společnosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští pracovníci se nenechají vystresovat, naopak umějí velmi dobře improvizovat, i na poslední chvíli. V rozhovoru pro Novinky to prohlásil Reinhard Mathieu, jednatel finanční společnosti Volkswagen Financial Services. V rámci svého pohledu cizince na práci v České republice dodal, že mu zde nevyhovuje vlastně jen maximální rychlostní limit na dálnicích.

Foto: Volkswagen Financial Services

Reinhard Mathieu

Článek

Společnost se specializuje na podporu prodeje sítě značek Škoda, Volkswagen, Audi a Seat. Na českém trhu působí od roku 1992.

Připadá mi, že se v Česku pracovní a osobní život neodděluje.

Co považujete za nejvýraznější specifika české povahy, která se projevují na pracovišti?

Češi jsou velmi přátelští. Pokud je potřeba, pomohou. Jsou plní života, nenechají se vystresovat. Můj dojem je, že se pokoušejí dělat najednou spoustu věcí a někdy je odevzdávají na poslední chvíli, nebo dokonce krátce po termínu.

Znamená to podle vás nižší míru profesionality?

To si nemyslím. Řešení jsou často kreativnější, umějí velmi dobře improvizovat. Němci se občas domnívají, že Češi nejsou přímočaří, ale z mého pohledu, pokud chtějí, dokážou toho díky tvrdé práci opravdu hodně.

Jak se v ČR odděluje soukromý a pracovní život?

Připadá mi, že se v Česku pracovní a osobní život neodděluje. Přinejmenším jsou zde tyto dvě roviny mnohem více propojeny než v Německu.

Na mnohé situace má často pozitivní vliv český smysl pro humor.

Jaké vidíte rozdíly mezi zeměmi, ve kterých jste působil, v produktivitě práce, mzdách nebo vztazích na pracovišti?

Pracoval jsem v Německu, Mexiku, Brazílii a v České republice. Evropské země jsou poněkud pokročilejší, pokud jde o pracovní sílu, produktivitu, mzdy i pracoviště. Vztahy mezi nadřízenými a podřízenými jsou v Německu a České republice formálnější než v latinskoamerických zemích.

Na co jste si v ČR musel nejvíce zvykat? Co tu považujete za lepší či naopak horší než jinde?

Neřekl bych, že je něco horší nebo lepší než v jiných zemích. Je to jiné. Opravdu těžká je pro mě čeština. Umím říci krátké věty se třemi slovy, ale mívám v nich alespoň čtyři chyby. Kolegové mi nicméně rádi pomohou. Domnívám se, že na mnohé situace má často pozitivní vliv český smysl pro humor.

Jako pro Němce je tu pro mě ale jedna věc, která je nepochybně horší než v Německu – máte na dálnicích stanovenou maximální rychlost.

Mohl byste ještě obecně shrnout pohled cizince na práci v ČR?

Práce v Praze mi dává příležitost, abych lépe poznal Českou republiku. Praha je k cizincům velmi otevřená. Má úchvatnou historii a je to podle mého názoru jedno z nejkrásnějších míst na světě, na kterém můžete žít.

Kvalita života je vysoká a je tu bezpečno – například ve srovnání s mexickými městy nebo s brazilským Sao Paulem. Jsou tu velmi kvalitní vína, zajímavá je i rozmanitost regionů, které stojí za návštěvu, jako Olomouc, Český Krumlov, Telč, Mariánské Lázně, Karlovy Vary…

Výhodou je, že se zde domluvím snadno anglicky. Hospodářství je ve skvělé kondici a je zde velká výrobní tradice.

Reklama

Související články

Studentům by pomohl rok mimo

Českým studentům by výrazně pomohl takzvaný rok mimo, tedy celosvětově běžně praktikovaný pojem „year off“, tvrdí studentka Marie Štenglová. Když si mladí lidé...

Firmy loví manažery v cizích vodách

Stále více úspěšných firem se při obsazování vedoucích pozic poohlíží mimo své zaměstnanecké řady. Dříve bylo takové hledání spíše projevem mimořádné situace,...

Výběr článků

Načítám