Hlavní obsah

Počet žádostí o příspěvek na dojíždění roste

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet žádostí o příspěvek na podporu regionální mobility po změně podmínek roste. Jen v červenci jich Úřad práce ČR (ÚP ČR) přijal 64 a od dubna do konce předchozího měsíce jich evidoval celkem 152.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem tzv. příspěvku na dojíždění je podpora zaměstnanosti uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností a snaha o sladění nabídky a poptávky na trhu práce.

ÚP ČR příspěvek poskytuje v pilotním provozu od dubna 2016 v pěti krajích – Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském – a od července pak ještě v královéhradeckém regionu.

Nejvyšší příspěvek – 3500 Kč – poskytuje ÚP ČR klientovi v Karlovarském kraji, který nastoupil jako vedoucí autobusové dopravy a do práce dojíždí 255 km.

„Omezená možnost dojíždění za prací patří, kromě neodpovídající kvalifikace klientů, mezi bariéry, které snižují šance k jejich uplatnění na trhu práce. Příspěvek na podporu regionální mobility je jednou z cest, jak tuto bariéru odstranit. Vzhledem ke značnému zájmu klientů je tato varianta podpory dostupnější,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

O příspěvek si mohou požádat uchazeči, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec a jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle než pět měsíců.

Žádost může podat také klient, který je bez práce kratší dobu, ale není možné zprostředkovat mu zaměstnání v místě bydliště kvůli jeho zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě.

Minimální vzdálenost je 10 km

Možnost kratší doby evidence se vztahuje i na uchazeče, pokud přišli o práci či o ni přijdou v důsledku hromadného propouštění.

Nový zaměstnavatel musí s podpořeným uchazečem o zaměstnání uzavřít pracovní poměr na dobu neurčitou nebo na dobu určitou delší než šest měsíců. V pracovní smlouvě musí uvést konkrétní místo výkonu práce. Další podmínkou je potvrzení o bezdlužnosti žadatele.

Výše příspěvku se pohybuje v rozmezí od 1000 Kč do 3500 Kč měsíčně podle dojezdové vzdálenosti, minimum je 10 kilometrů.

Nejvyšší příspěvek – 3500 Kč – poskytuje ÚP ČR klientovi v Karlovarském kraji, který nastoupil jako vedoucí autobusové dopravy a do práce dojíždí 255 km.

Reklama

Související témata:

Související články

Lokalita je při hledání práce důležitá

Rozhodujícím faktorem při výběru zaměstnavatele je pro 80 procent lidí pracujících v hlavním městě lokalita kanceláří. Naprostá většina zaměstnanců dává...

Výběr článků

Načítám