Hlavní obsah

Práce z domova je žádaná, má ale svoje úskalí

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Home office neboli možnost pracovat z domova patří mezi nejoblíbenější zaměstnanecké výhody a řada firem jej využívá jako lákavý nefinanční benefit. V blízké době se zřejmě dočkáme vymezení pravidel pro práci z domova v nové úpravě zákoníku práce, takže lze očekávat, že home office budou zavádět i firmy, které se jej dosud kvůli nejasným pravidlům obávaly.

Foto: Profimedia.cz

Idylická představa home office: s notebookem na klíně a na gauči.

Článek

„Práce z domova vyžaduje především sebekázeň a schopnost organizovat svůj rozvrh činností. Předpokladem je rovněž počítačová gramotnost. Firma, která svým zaměstnancům umožňuje vzdálený přístup do podnikových dat a systémů, musí zároveň vyřešit důkladné zabezpečení svých dat a IT infrastruktury,“ zdůrazňuje Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas.

Idylické představy

Mnozí si podle něj home office představují velmi idylicky – pohoda v domácím prostředí, nejlépe s notebookem na klíně a na gauči. Pokud ale má systém fungovat efektivně, je třeba na tuto představu rychle zapomenout, protože práce z domova vyžaduje především sebekázeň.

„Klasickou ,domácí pastí‘ je představa, že zvládnete práci pro zaměstnavatele a domácnost současně. Multitasking je opěvovaná schopnost, ale v praxi většinou vede k tomu, že dobře neuděláte ani jednu z vykonávaných činností,“ zdůrazňuje Dvořák.

Jiný způsob vedení týmu

Náročnější je systém home office také pro manažery, kteří musejí uplatňovat zcela jiný způsob vedení týmu i způsob kontroly pracovních výkonů zaměstnanců. „Je zde třeba vysoké dávky důvěry, ale také odpovědnosti na straně zaměstnanců,“ podotýká Jan Dvořák.

Lákavý bonus

Z pohledu situace na trhu práce hrají zaměstnanecké benefity podle ředitelky pracovního serveru Profesia.cz Zuzany Lincové stále významnější roli v boji o kvalitní zaměstnance a možnost pracovat z domova patří mezi nejžádanější. Lidé chtějí větší volnost, možnost rozhodovat o čase a místě práce.

„Z naší nedávné ankety vyplynulo, že ,zpružnění‘ pracovní doby, tedy i možnost pracovat z domova, je nejlákavějším bonusem pro čtvrtinu respondentů. Podle nedávného průzkumu by dokonce 15 % zaměstnanců možnost pracovat z domova upřednostnilo před zvýšením mzdy,“ připomíná Zuzana Lincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám