Hlavní obsah

České sklářské firmy trápí nedostatek kvalifikovaných lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České sklářské firmy trápí stejně jako jiné průmyslové obory nedostatek kvalifikovaných lidí. Stále častěji si je musí učit samy. Volají proto po větší podpoře, ale také změně systému učňovského školství.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek kvalifikovaných sklářů je čím dál větším problémem.

Článek

O problému se hovořilo při nedávné návštěvě ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) v Libereckém kraji, kam přijel do skláren Egermann v Novém Boru a Novosad a syn v Harrachově a setkal se také se zástupci sklářského klastru.

Větší podpora duálního vzdělávání

"Ministerstvo průmyslu učňovské školství podporovat může, nemá ho ale v přímé kompetenci, protože školství patří krajům a ministerstvu školství," uvedl ministr Mládek. Přesto podle něj ministerstvo s podporou učňovského školství počítá. "Letošní rok je rokem učňovského školství, poté co byl loňský rok rokem průmyslu a technického vzdělávání," poznamenal ministr. Nutné je podle něj větší podpora duálního vzdělávání, které by umožnilo, aby učni získávali praxi přímo ve firmách.

Zastřešit vzdělávání v hospodářské komoře

V současné době podle Mládka duální vzdělávání existuje především ve velkých firmách. "Buď se dohodnou s nějakou školou nebo v některých případech si ji dokonce koupí a ty středoškoláky nebo učně si produkují. Problém je v systému, protože na druhé straně je spousta malých a středních firem, které to nedělají a starají se jen o to, jak sehnat ty už vyučené lidi," řekl Mládek. V tomto případě by podle něj mohlo pomoci povinné sdružování v hospodářské komoře, která by takové vzdělávání zastřešila.

Školy nejeví zájem

Ne všechny malé a střední firmy se ale spolupráci se školami brání. "Já jsem mnohokrát nabízel školám praxi v naší sklárně, nabízel jsem i ubytování, protože jsme tady trochu odtržení. Zadarmo by se tady učili, zájem ale nebyl," prohlásil majitel harrachovské sklárny František Novosad. Sám se sklářem vyučil, sklářskými provozy prošel a věří, že by pobyt a práce přímo ve firmách mladým lidem prospěla. "Kdyby prošli pár těch skláren, všude by něco pochytili, něco by si sami vyzkoušeli, viděli by, co se kde dělá, a byli by blíž sklářským kolektivům," vysvětlil.

Nabírají lidi z ulice

Nedostatek kvalifikovaných sklářů je podle Novosada čím dál větším problémem. Harrachovská sklárna stále shání lidi, bere kdekoho z ulice a snaží se vychovat si skláře sama. Dobrých řemeslníků je ale čím dál méně. "Zatím kvůli tomu sice zakázky neodmítáme, ale prodlužujeme dodací termíny. Mám zakázky na půl roku dopředu, zákazník by to chtěl, ale já rychleji nemůžu. Je to velké nebezpečí, dneska mi ještě třeba počká, ale za rok už možná nebude chtít čekat. Objedná si to někde jinde, třeba v jiné kvalitě, ale dostane to dřív," obává se Novosad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám