Hlavní obsah

Jen patnáct procent Čechů může pracovat z domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba patnáct procent tuzemských zaměstnanců může pracovat z domova a pětina lidí by chtěla tuto možnost alespoň občas mít. Dalších patnáct procent zaměstnanců by za příležitost pracovat příležitostně na dálku oželelo desetiprocentní zvýšení platu. Zavedení této možnosti většinou brání manažeři, technika je překážkou jen v desetině případů. Vyplývá to z průzkumu serveru Jobs.cz a společnosti Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

O flexibilní pracovní zapojení mají zájem především ženy.

Článek

Podle Microsoftu neumožňuje třetině zaměstnanců práci mimo kancelář zaměstnavatel a u desetiny to nepodporuje přímý nadřízený. "Stále více lidí považuje určitou míru flexibility za standard. V našem evropském průzkumu uvedlo 40 procent respondentů, že by flexibilitu u své pracovní pozice požadovali, přičemž 17 procent by práci bez této možnosti odmítlo," uvedla mluvčí Microsoftu Lenka Čábelová.

O flexibilitu v práci je zájem

Zaměstnavatelé na zvyšující se poptávku po práci mimo kancelář postupně reagují. "Počet míst s možností práce z domova se jen za poslední půlrok zvýšil o třetinu, aktuálně jde již o více než osm procent ze všech obsazovaných pozic. Zaměstnavatelé vzhledem k oživení na trhu musí o schopné lidi bojovat s konkurencí a o flexibilitu v práci je jednoznačně zájem," uvedl analytik společnosti LMC Tomáš Dombrovský.

Den práce odkudkoli

Na první listopadový čtvrtek připadá tzv. Den práce odkudkoli, který vyhlašuje česká pobočka Microsoftu již potřetí. Cílem je podpořit myšlenku flexibility a mobility v práci a inspirovat další organizace k jejich zavádění. Letos jej podpořilo více než 30 organizací včetně RWE, LMC, CBRE, O2 Czech Republic, Sodexo Benefity, Hewlett Packard, Epson, Vodafone nebo platformy Byznys pro společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám