Hlavní obsah

V ČR má práci nejvíce lidí od roku 1993

Praha

V Česku bylo ve 3. čtvrtletí letošního roku zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Celková zaměstnanost se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila přibližně o 65 tisíc na 5,06 miliónu lidí. Roste počet podnikatelů se zaměstnanci, naopak ubývají ti bez zaměstnanců.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Míra zaměstnanosti mužů se zvýšila o 0,6 procentního bodu na 78,2 procenta. „Zlepšené podmínky na trhu práce se promítly především v dynamickém růstu míry zaměstnanosti žen o 1,8 procentního bodu na 62,6 procenta,” uvedl ČSÚ.

Růst celkové zaměstnanosti se projevil hlavně u služeb, kde se počet lidí zvýšil zhruba o 50 tisíc. Vzrostl zejména počet pracujících ve velkoobchodu a maloobchodu, včetně opravy motorových vozidel a v profesních, vědeckých a technických činnostech.

Přibyli podnikatelé se zaměstnanci

Minimálně se zvýšil počet pracujících v sekundárním sektoru. „Počet pracujících ve zpracovatelském průmyslu sice vzrostl o 34,8 tisíce, ale počet pracujících ve stavebnictví se snížil o 27,7 tisíce,“ uvedl ČSÚ. V primárním sektoru se počet pracujících zvýšil o necelých 12 tisíc.

Proti loňskému třetímu čtvrtletí přibylo v Česku podnikatelů se zaměstnanci, a to o zhruba 6900 na 178,2 tisíce. Počet podnikatelů bez zaměstnanců se naopak snížil o 27 tisíc na 664,6 tisíce.

Podle Úřadu práce ČR byla na konci září míra nezaměstnanosti v Česku šest procent, loni v září to bylo 7,3 procenta. Lidí bez práce bylo 441 892, což je nejméně od března 2009.

Reklama

Související články

Na Rokycansku vzniknou další pracovní místa

Dalších 150 zaměstnanců k současným 2700 přijme letos výrobce netkaných textilií a výlisků Borgers CS z Rokycanska. Dodavatel automobilek Volkswagen, BMW,...

Výběr článků

Načítám