Hlavní obsah

Dojíždět do práce se vyplatí, přesto je pro Čechy čas cennější

Právo, kil

Většina lidí tvrdí, že nemá problém do zaměstnání dojíždět, pokud jim to přinese vyšší mzdové ohodnocení. Alespoň to uvedli v průzkumu serveru Prace.cz, kterého se zúčastnilo 2100 lidí hledajících práci. Statistiky ale ukazují opak: Na delší vzdálenosti dojíždí stále jen malý zlomek pracujících – momentálně tři sta tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Na delší vzdálenosti dojíždí stále jen malý zlomek pracujících.

Článek

Polovina lidí hledajících práci přes zmíněný server odpovídala, že by si za vyšší mzdou ráda i dojela. Druhá polovina (49 procent) by se naopak raději smířila s nižším platem, jen aby nemuseli každý den sednout do auta či autobusu.

Hledají práci podle lokality

„Potvrzuje to i chování uchazečů o zaměstnání na velkých pracovních portálech. Řada z nich se raději smíří s prací mimo svou profesi, než aby uvažovala o práci v oboru ve vedlejším kraji. Nadpoloviční většina lidí si hledá zaměstnání na serveru Prace.cz pouze podle lokality, aniž by upřesnila profesi nebo obor,“ říká Hana Kostovičová, marketingová manažerka portálu Prace.cz.

Nejde jen o výši platu

Kam se tedy vyplatí dojíždět? Při rozhodování se podle Kostovičové nelze řídit jen částkou na výplatní pásce. „Určitě si zjistěte a předem spočítejte náklady na jízdné, ale i čas, včetně čekání. Ideální je, aby vám vyšší plat pokryl i čas, kdy sedíte v autobuse, a nemůžete se tak věnovat třeba rodině,“ radí Kostovičová.

Pro zhruba sto padesát tisíc lidí, kteří dojíždějí ze Středočeského kraje do Prahy, je rozhodování snadné. Průměrné platy ve většině středočeských okresů jsou totiž oproti Praze o 10 tisíc nižší. Více si vydělají i obyvatelé Prostějova a Přerova, pokud si najdou práci v Olomouci. V případě severní Moravy je pak nejlepší vydat se za prací do Frýdku-Místku a Karviné, kde si zájemci vydělají o 2800, resp. 4000 Kč více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám