Hlavní obsah

Jaderné maturity mají poprvé královnu

Novinky, kil

Historicky první královnou Jaderné maturity na dukovanské elektrárně se stala Michaela Mašková z Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou, která ze všech nejlépe absolvovala závěrečný test. Druhý letošní běh Jaderné maturity byl přitom výjimečný vysokým počtem dívek mezi studenty. Vzdělávacího programu se tentokrát zúčastnilo 33 studentů, z toho 14 dívek, z deseti středních škol.

Foto: archiv ČEZ

Studenti z Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou - třetí zleva Michaela Mašková, letošní královna Jaderné maturity v Dukovanech.

Článek

Třídenní program jaderné maturity byl naplněn řadou přednášek, setkání se zajímavými osobnostmi a exkurzí po elektrárně, v rámci kterých studenti navštívili například strojovnu, sklad použitého paliva, uložiště nízko a středně aktivních odpadů a řadu dalších zajímavých míst a zařízení. Závěr opět patřil setkání a diskusi s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou.

Kluci jsou techničtější

„Je to moc příjemný pocit být královnou Jaderné maturity. Kluci jsou přece jen techničtějšími typy, takže častěji vyhrávají v podobných soutěžích a aktivitách. Moc mě těší, že jsem je jako zástupce něžnějšího pohlaví dokázala porazit,“ řekla první královna Jaderné maturity, pro niž je fyzika a hlavně ta jaderná, případně částicová, velmi zajímá. Není proto divu, že se jí v Jaderné elektrárně Dukovany líbilo.

Jaderná energetika je ekologická

Stejně nadšená jaderným provozem byla i jediná účastnice dukovanské jaderné maturity ze středních Čech Michaela Flegrová z prestižní školy Open Gate z Babic u Prahy. „O jaderné maturitě jsem se dozvěděla z webových stránek Skupiny ČEZ. Neváhala jsem se přihlásit, neboť její absolvování mi může pomoci ke studiu fyziky v Anglii nebo Nizozemí,“ poznamenala studentka. Po absolvování diskuse s Danou Drábovou pak ještě Michaela dodala: “Jsem příznivcem jaderné energetiky. Zejména proto, že je pro nás alternativou ke spalování fosilních paliv, což je určitě méně ekologické než výroba elektrické energie z jádra.“

Reklama

Výběr článků

Načítám