Hlavní obsah

Kariérní sestup není snadný

Právo, kil

V posledních letech se podle personální agentury Hays objevil nový trend v chování seniorních zaměstnanců, tedy těch, kteří se vypracovali na pozice manažerů či ředitelů. Pokud z nějakého důvodu o svůj post přijdou (ať už byla na vině restrukturalizace společnosti, zrušení oddělení či jiný faktor), aspirují často na pozice o stupeň níže.

Foto: Profimedia.cz

Bolestnější součástí kariérního sestupu bývá nižší plat.

Článek

Důvodem bývá neúspěšnost při hledání rovnocenné manažerské nabídky anebo snaha zachovat si zaměstnání u atraktivního zaměstnavatele.

Čekání může trvat měsíce

„Například kandidáti se zkušenostmi z pozice Finančního manažera tak často stojí před těžkou volbou: čekat někdy i mnoho měsíců na adekvátní nabídku, nebo jít o krok zpět na pozici specialisty,“ potvrzuje uvedený trend Věra Klevarová, Recruitment Consultant ze společnosti Hays Czech Republic.

Zaměstnavatelé jsou nedůvěřiví

Zájemci však podle ní musejí počítat s tím, že zkušenosti z manažerské pozice mohou být při vstupu do výběrového řízení na nižší pozici nevýhodou. Potenciální zaměstnavatel se totiž bude ptát, jaká je motivace takového uchazeče, jak dlouho by na pozici mohl pracovat či zda jenom nečeká na výhodnější nabídku.

Snížení platu bolí

Významným faktorem při hledání nové pozice je samozřejmě také finanční ohodnocení, které se na manažerské pozici obvykle pohybuje na značně vyšší úrovni ve srovnání s pozicí specialisty. I v případech, kdy jsou kandidáti ochotni udělat v kariéře krok zpět, bolestnější součástí tohoto kroku bývá připravenost přijmout také plat, který této nižší pozici odpovídá.

Musejí své rozhodnutí obhájit

Úspěšnost uplatnění někdejších manažerů na nižších pozicích je podle Klevarové obecně malá, mnohé závisí na tom, jak uchazeč dokáže své rozhodnutí obhájit ve výběrovém řízení.

„Větší šance jsou u pozic na dobu určitou. Zaměstnanec i zaměstnavatel mají možnost si vyzkoušet, zda je toto řešení vyhovující,“ uzavírá Věra Klevarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám