Hlavní obsah

Na sociálních sítích buďme obezřetní

Právo, kil

Sociální sítě, jež pro hledání práce využívá stále více lidí, nabízejí řadu výhod a možností, ale zároveň se mohou obrátit v neprospěch svých uživatelů.

Foto: Profimedia.cz

Mezi hlavní výhody sociálních sítí patří snadné a efektivní sdílení informací.

Článek

Nejčastěji přichází ke slovu LinkedIn, který slouží jako pracovní sociální síť a personální agentury i zaměstnavatelé jej používají při vyhledávání vhodných kandidátů.

Sociální sítě ale mají i své nevýhody, jež nejlépe vystihuje známé přísloví o dobrém sluhovi, ale zlém pánovi
Veronika Klozíková, McROY Czech

„Na této síti si lze například vystavit své dosavadní zkušenosti, reference či podrobnosti o spolupráci s kolegy na jednotlivých projektech,“ říká Veronika Klozíková, konzultantka pro oblast IT v personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Na LinkedIn se podle ní vyplatí aktivní přístup, důležité je udržovat profil aktuální. Uživatel by se měl zapojovat do skupin, které ho zajímají, propojit se se známými kontakty a požádat své kolegy či nadřízené o doporučení. Také fotka by měla mít solidní úroveň.

Nejpoužívanější je Facebook

Nejpoužívanější sociální sítí je nicméně Facebook, využívaný především k soukromým účelům. Postupně se ale i na něm objevují nové možnosti, jichž lze využít při hledání práce. Jeho největší devízou je počet uživatelů – celosvětově přesahuje miliardu.

Sociálních sítí, s jejichž pomocí lze hledat práci, je samozřejmě více. Mezi jejich hlavní výhody patří snadné a efektivní sdílení informací – sítí uživatelů se zprávy šíří velmi rychle.

Nevýhody sítí

„Sociální sítě ale mají i své nevýhody, jež nejlépe vystihuje známé přísloví o dobrém sluhovi, ale zlém pánovi,“ připomíná Veronika Klozíková.

Šance, že uchazeč o práci nalezne v okruhu svých známých a přátel někoho, kdo ho doporučí příštímu zaměstnavateli, není malá. Není však moudré informace o zamýšlených změnách uspěchat: nelze zapomínat, že mezi uživatele Facebooku patří i kolegové či dokonce nadřízení.

„Je dobré zdržet se komentářů o tom, jak nás to v práci nebaví, či oznámení, že hledáme nové zaměstnání. To stávající totiž může pod dojmem těchto informací skončit dříve, než by se nám líbilo,“ varuje Klozíková. Známé jsou i případy, kdy se dotyčný člověk v práci omluvil pro nevolnost a pak se jeho nadřízený na Facebooku dočetl, které že to všechny bary stihl jejich podřízený večer předtím navštívit.

Pozor na nepravdivé informace

V poslední době přibývá diskusí o zneužívání citlivých dat na sociálních sítích nebo o pochybné důvěryhodnosti části publikovaných informací. Častý je i zvyk některých uživatelů schovávat se za smyšlenou identitou.

„Podle posledních průzkumů má život na sociální síti negativní dopad na reálný život uživatelů, protože člověk vnímá na základě mnohdy nepravdivých zpráv, svůj vlastní život jako neuspokojivý,“ upozorňuje Veronika Klozíková.

Zprávy ze sítí bychom proto měli přijímat jako jeden z mnoha zdrojů informací, a ne je automaticky brát za bernou minci. A se stejnou obezřetností bychom měli sítě využívat i při hledání nového místa.

Pokud se totiž u potenciálního uchazeče, který se na síti LinkedIn prezentuje jako rozvážný, cílevědomý a profesionální, objeví v jiném příspěvku na Facebooku několik ne úplně korektních fotek a komentářů, nemusí se to zaměstnavateli příliš líbit a nadějné angažmá může skončit ještě dřív, než vůbec začalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám