Hlavní obsah

Ministerstvo práce chce přitvrdit pravidla pro agenturní zaměstnávání

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce od ledna příštího roku zpřísnit pravidla agenturního zaměstnávání. Plánuje stanovit patnáctiprocentní kvótu pro podíl agenturních zaměstnanců v podniku. Kmenoví a agenturní zaměstnanci by také měli mít srovnatelné mzdové i pracovní podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Počet nelegálních pracovních agentur rok od roku roste.

Článek

Na konferenci o budoucnosti agenturního zaměstnávání to uvedl ředitel odboru trhu práce na MPSV Jiří Vaňásek. Agentury podnikají podle odborů často na hraně zákona.

Některé firmy protestují

Většina firem oslovených ČTK v návrhu nevidí riziko, postupují prý tak už nyní. Některé ale připomněly, že agenturní zaměstnanci jsou důležití pro flexibilitu podnikání a kvóty mohou ohrozit konkurenceschopnost firem. K zavedení kvót je zdrženlivá i Hospodářská komora.

Škodovka prosazuje rovné zacházení

Agenturní zaměstnávání je oblíbené v automobilkách. V automobilce Škoda Auto se počet agenturních pracovníků dlouhodobě pohybuje pod deseti procenty. Firma uzavřela v roce 2013 s odbory Chartu agenturního zaměstnávání, která zaručuje srovnatelné podmínky i pro agenturní personál i jejich zastupování odborovou organizací.

Boschovi se limity nelíbí

"Agenturní zaměstnávání je důležitým nástrojem flexibility firmy, která nám umožňuje pružně reagovat na výkyvy trhu a případné propady objednávek. Zavádění kvót by znamenalo komplikaci a výrazně snížilo flexibilitu firmy," uvedla mluvčí společnosti Robert Bosch České Budějovice Barbora Schelová. Bosch zaměstnává dlouhodobě na pozicích montážních dělníků agenturní zaměstnance. Jejich podíl se pohybuje kolem 20 procent a například v době dovolených je ještě vyšší.

Výhrady Hospodářské komory

V určitých oborech či druzích provozů by kvóta 15 procent mohla podle Hospodářské komory způsobovat značné problémy. "Existují zaměstnavatelé, kteří objektivně potřebují zajišťovat větší část svých personálních potřeb flexibilními nástroji. Zároveň nelze veškeré agentury práce paušálně považovat za subjekty, které porušují zákon či zneužívají své zaměstnance," uvedla mluvčí komory Lenka Vodná.

Zajistit srovnatelné podmínky

Kmenoví a agenturní zaměstnanci by měli mít podle návrhu ministerstva srovnatelné mzdové a pracovní podmínky. Ministerstvo plánuje i zákaz řetězení pracovních poměrů na dobu určitou v agenturním zaměstnávání, ustanovena má být komise pro udělování povolení ke zprostředkování práce. Agentury budou muset prokazovat finanční způsobilost, zavedeny budou i kauce.

Nelegálů přibývá

Podle Asociace pracovních agentur nelegální pracovní agentury rok od roku sílí. Pokud si firma podle asociace najme legální agenturu, agenturní zaměstnanec si odnese 65 až 79 Kč čistého za hodinu a firmu to přijde na 134 Kč a provizi agentuře. V případě různých pseudoagentur prý pracovník dostane 85 až 100 čistého za hodinu a podnik to přijde na 100 Kč a provizi.

V Česku v roce 2005 působilo 1147 agentur práce, v roce 2014 už jich bylo 1585. Podle údajů Odborového svaz KOVO pracuje v Evropě 1,6 procenta lidí z pracující populace pod agenturami, v ČR asi 0,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám