Hlavní obsah

Privátní on-line hrátky v kancelářích jsou na vzestupu

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Částka, kterou ročně vynaloží průměrná tuzemská firma za čas, kdy si zaměstnanec na internetu vyřizuje soukromé záležitosti, vzrostla za minulý rok o více než 1 300 Kč na 32 760 Kč. Nejpopulárnější jsou sociální sítě, obdobně rostou i on-line nákupy a sledování multimédií a zpravodajství.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci pro soukromé nakupování v prácií stále více zneužívají tablety.

Článek

Nárůst času vynaloženého na soukromé aktivity a zábavu je způsoben tím, že zaměstnanci pro soukromé surfování na internetu stále více zneužívají mobilní zařízení typu tablet či chytrý mobilní telefon.

Roste zneužití chytrých telefonů

„Jestliže u firemních počítačů, které ve značné míře podléhají kontrole monitorovacích programů, se zaměstnanci chovají čím dál ‚vzorněji‘, pak to rozhodně neplatí o soukromém surfování na chytrých telefonech a tabletech, jež ve firmách podléhají menší míře kontroly,“ říká Martin Hnízdil, AuditPro manažer ze společnosti TruconneXion.

Přes třicet tisíc ročně

Promrhaná pracovní doba v přepočtu na průměrnou hrubou měsíční mzdu jednoho zaměstnance byla v roce 2014 poměrně vysoká. Zaměstnavatel za vyřizování soukromých záležitostí jednoho zaměstnance na firemních technologiích loni denně přišel o 130 Kč.

„Za měsíc takto v průměru firma tratí 2730 Kč a za celý rok 32 760 Kč, aniž by tyto náklady na vyplacené mzdy byly podloženy reálnou prací,“ shrnuje závěry analýzy Hnízdil.

Nákupy a hraní her

Mobilní zařízení umožňují vykonávat většinu aktivit jako na počítači, v případě chytrého mobilního telefonu jen s nižším komfortem: zaměstnanec na nich může v práci kontrolovat sociální sítě a soukromou poštu, prohlížet zpravodajské servery a multimédia, nakupovat a porovnávat zboží v e-shopech, využívat online komunikátory typu Skype a hrát hry, což je šest nejčastějších způsobů internetového relaxování na pracovišti.

Dvacet minut se toleruje

„Zaměstnavatelé se shodují v tom, že rozumný dohled nad aktivitami zaměstnanců má preventivní účinek před úlety typu surfování či hraní her v řádu několika hodin denně. Přitom pokud vyřizování soukromých záležitostí denně nepřekročí dvacet minut, většina zaměstnavatelů je u svých podřízených zpravidla toleruje,“ shrnuje zpětnou vazbu od svých zákazníků Martin Hnízdil.

Dohánějí to po večerech

Přímým důsledkem tlaku firem na efektivitu je prodlužující se pracovní doba. „Stává se obecným pravidlem, že zaměstnanci v pozdním odpoledni či po večerech dohánějí své pracovní resty. Kvůli tlaku na výkon si také větší množství pracovníků nosí práci domů a netýká se to už jen špičkových manažerů,“ vysvětluje Hnízdil.

Podle analýzy TruconneXion vzrostlo v průběhu roku 2014 množství firem, kde se pracuje po šesté hodině odpoledne, o 4 % na 57 %. „Lze předpokládat, že podíl firem, u nichž se pracuje po večerech z domova, dále konstantně poroste,“ připomíná Martin Hnízdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám