Hlavní obsah

Škodovka loví talenty i v Oxfordu

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáním talentů v zahraničí řeší plzeňská Škoda Transportation problém nedostatku odborníků v Česku. Podnik, který dodává dopravní vozy do desítek měst po celém světě, sonduje na prestižních britských univerzitách a brzy zamíří i na Ukrajinu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňská Škoda Transportation dodává dopravní vozy do měst po celém světě.

Článek

„Projektanti a konstruktéři jsou vnitřní zlato naší firmy. Stavíme na nich náš úspěch, proto investujeme mnoho peněz do spolupráce s vysokými školami. Každý rok nabíráme deset až dvacet mladých perspektivních lidí, od kterých očekáváme, že do deseti let budou šéfkonstruktéry,“ řekl Právu personální ředitel Škoda Transportation Lumír Tesař.

Na českém trhu odborníci chybějí

Jenže takových lidí je na českém trhu málo, stejně jako odborníků s letitou praxí. Budoucí zaměstnance tak Škodovka musí hledat i v zahraničí, třeba na věhlasných britských univerzitách nebo v konfliktem zmítané Ukrajině.

Snažíme se vzít si z trhu absolutně to nejlepší
Lumír Tesař, Škoda Transportation

„Snažíme se vzít si z trhu absolutně to nejlepší. Kolegyně se byla podívat na české studenty v Oxfordu a v Cambridge. Se dvěma z nich máme navázanou spolupráci a očekáváme, že k nám přijdou,“ dodává Lumír Tesař, který pro změnu v březnu zamíří do konfliktem zmítaných částí Ukrajiny.

„Kromě dělníků nás zajímají i projektanti a konstruktéři, kterých jsou tam stovky. Buď odešli do Ruska, nebo jsou v ukrajinské armádě, nebo jsou doma bez práce. Fabriky jsou zavřené. Nechceme okrádat český pracovní trh, ale lidi, které potřebujeme, u nás prostě v takové míře nejsou,“ líčí Tesař.

Přesvědčují i rodiče

Plzeňský podnik, podobně jako desítky až stovky dalších, se snaží nedostatek kvalifikovaných lidí v Česku zvrátit návštěvou škol. Rodiče se snaží přesvědčit o tom, aby své děti nedávali na gymnázium, ale upřednostnili průmyslovou školu.

„Cítíme, že problém začíná už na základní škole, kam chodíme se zástupci průmyslovky. Rodičům se snažíme říci, že když jejich dítě vystuduje průmyslovku, může pokračovat na univerzitě a stát se špičkovým odborníkem. Když se na vysokou školu nedostane, přijmeme ho i s průmyslovkou,“ dodává Tesař.

V Česku zase loví Němci

Konkurencí pro české podniky jsou však firmy ze sousedního Bavorska. I německé firmy totiž hledají mladou krev v zahraničí, mimo jiné na českých školách. Právu to sdělila Zdeňka Buršíková, ředitelka Středního odborného učiliště v Domažlicích.

Učňovská škola v německém Chamu ve spolupráci s Obchodní průmyslovou komorou Regensburg dokonce českým studentům zdarma nabízí hodiny němčiny.

„S českými studenty jsou německé podniky maximálně spokojeny. Kromě brigád o prázdninách jim nabízejí i pracovní smlouvy. Spousta našich žáků už v Německu pracuje,“ potvrzuje ředitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám