Hlavní obsah

Absolventi na tom byli vloni lépe

Právo, kil

Z více než sto sedmdesáti tisíc pracovních pozic, které zaměstnavatelé loni obsazovali prostřednictvím internetového portálu Jobs.cz, bylo jedenadvacet tisíc inzerováno jako místa vhodná pro absolventy, což představuje proti roku 2013 výrazný nárůst o 22,9 %. Podmínky mladých lidí při vstupu na trh se tak v uplynulém roce nezanedbatelně zlepšily.

Foto: Profimedia.cz

Podmínky mladých lidí při vstupu na trh práce se v minulém roce zlepšily.

Článek

„I vloni na tom byli lépe absolventi oborů s technickým zaměřením, kteří měli na výběr více pozic odpovídajících jejich získanému vzdělání a zároveň čelili menší konkurenci ostatních uchazečů. Vysokoškolští absolventi humanitních či ekonomicky zaměřených studií museli častěji vzít zavděk pozicemi, u nichž své vzdělání neuplatnili naplno,“ uvedl Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která kariérní portál Jobs.cz provozuje.

Nejvýraznější nárůst počtu dostupných míst na Jobs.cz byl loni v oboru dopravy, logistiky a zásobování – proti roku 2013 o plných 20 %. Místa vloni přibyla výrazně například také ve stavebnictví a realitách (meziročně o 14,7 %), dále v administrativě (o 14,4 %), v zákaznickém servisu (o 13,1 %), ve výrobě a průmyslu (o 12,9 %) a v elektrotechnice a energetice (o 11 %).

Co se týče konkrétních profesí, firmy vloni nejčastěji hledaly obchodní zástupce (8650 pozic), administrativní pracovníky (6236), projektové manažery (5036), programátory (4780) a account manažery (4260). Velmi výrazný nárůst poptávky sever Jobs.cz proti roku 2013 zaznamenal například u pozic techniků ve strojírenství (o 26 % na celkových 1899 pozic v roce 2014), v případě prodejců po telefonu (o 22,8 % na 1514 pozic) či u specialistů logistiky (o 16,7 % na 1653 pozic). Zájem rychle rostl též o konstruktéry, kvalitáře, finanční účetní, pracovníky call center a o některé administrativní pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám